Prosvjed za obranu parka na Savici

Saga oko parka na Savici i dalje traje. Na lokaciji parka, osvanula je tabla gradilišta te su stanovnici dobili obavijest kako se kreće s radovima. Potaknuti time, članovi inicijative ‘Čuvamo naš park’ održali su mirni prosvjed i tako ponovo stali u obranu parka, a novi projekt vrijedan oko 12 milijuna kuna nazivaju lošim i nepotrebnim.  Zagrebački gradonačelnik najavio je početak radova na uređenju parka Trnjanska Savica.

-Park nikad nije bio zamišljen kao mjesto gdje bi se napravila građevina bez ostalog dijela parka. Pokušavalo se bilo napraviti park i crkvu, nisu se mogli pomiriti stavovi. Ostao je park kojega ćemo urediti na najbolji mogući način. Bit će najljepši u gradu Zagrebu.-rekao je Bandić

Izgradnja crkve i dalje je u planu, samo s malim izmjenama lokacije. Naime, gradonačelnik napominje kako će crkva biti izgrađena 200 metara južnije prema nasipu.

Upravo danas ćemo potpisati ugovore sa dva privatnika za kupnju parcela od šest i pol tisuća kvadrata. Znači, ide se u izmjenu plana, kupili smo zemlju i iduće godine ćemo početi raditi crkvu. U gradu Zagrebu, pa i na Savici ima dovoljno mjesta i za crkvu i za park-napominje Bandić.

Ni takav razvoj situacije nije zadovoljio članove inicijative koji se bore za očuvanje parka u njegovom izvornom stanju.

-Prije mjesec dana Gradska skupština je donijela odluku o kupnji zemljišta 200 metara dalje u svrhu rekreacijsko sportskog objekta, da bi sad osvanula tabla na kojoj trim staza ide cijelom površinom parka i park kao travnata površina zapravo nestaje, gradi se fontana ovdje i ruši se drveće, potpuno nepotrebno. Mi smo protiv toga, kao što smo i rekli, protiv bilo kakve gradnje u parku na ovaj način-govori predstavnik inicijative Čuvamo naš park Igor Kramarić

Tvrde kako nisu protiv uređenja parka, ali ne na ovakav način, te od svojih ciljeva ne planiraju olako odustati, te zahtjevaju da se u ovaj projekt uključe i krajobrazni arhitekti, koji, govori Kramarić, jedini mogu dati neki kvalitetan sud i planirati što se na Savici točno treba učiniti.

-Pratit ćemo sve daljnje mogućnosti da se ovo spriječi, da se to ne dozvoli i da se uključe stručnjaci, da se nađe najbolje rješenje što će se raditi u parku i da li će se išta raditi i kada će se raditi-dodao je Igor Kramarić.

Održali su i mirni prosvjed, na koji je gradonačelnik odgovorio: “Ja nisam savršen. Gore nego pogriješiti je inzistirat na pogrešci. A ovi koji su savršeni, ja njima ostavljam da prosvjeduju.Za 4 mjeseca se ovdje vidimo u najljepšem parku u gradu zagrebu. Investicija teška oko 12 milijuna kuna. Sve ostalo je vjetar, arija, zrak. Idemo dalje idemo delat.”