Proračun za ovu godinu veći za 85 milijuna kuna

Autor: Ivana Šimac 7/15/2013 16:13

Oba odbora, onaj za financije i Odbor za statut, poslovnik i propise, ovoga ponedjeljka najviše su raspravljali o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2013. godinu i o izvršenju istoga za prethodnu, 2012. godinu.

– Gradski proračun za 2012. godinu trebao je iznositi šest milijardi i 700 milijuna kuna. Nakon mukotrpnog posla došlo je do izmjena i dopuna nakon prvih šest mjeseci privremenog proračuna. Došlo je do rebalansa koncem godine, a gradonačelnik Milan Bandić je donio četiri zaključka o preraspodjeli sredstava, tako da je konačni proračun na kraju iznosio šest milijardi i 403 milijuna kuna, što je ipak više za 1,33 posto u odnosu na 2011. godinu – objasnio je Slavko Kojić iz Gradskog ureda za financije.

Struktura prihoda i dalje se zasniva na poznatoj činjenici kako najviše financijskih sredstava dolazi iz poreza i prireza koje plaćaju građani, čak 72 posto, dok odmah iza njih dolaze komunalni doprinosi i komunalne naknade.

Što se tiče zaduživanja u prethodnoj godini, koje je sada već vrlo vidljivo i transparentno, Grad Zagreb je uredno podmirio svoj dug, koji uz glavnicu i kamate ipak govori u prilog niskoj zaduženosti.

Gradski proračun Grada Zagreba za 2013. godinu u iznosu od šest milijardi i 670 milijuna kuna, vjerojatno će, ukoliko Gradska Skupština na svome zasjedanju odobri, biti uvećan za 85 milijuna kuna.