Programska aplikacija „DUGO SELO – OTVORENI GRAD“

Otvoreni grad, web platforma namijenjena građanima grada Dugog Sela , nalazi se na stranici https://dugoselo.otvorenigrad.hr/. Dio je to projekta digitalizacije gradske uprave koji Grad Dugo Selo realizira u suradnji s tvrtkom LIBUSOFT CICOM. Ova platforma postati će središnje mjesto za upravljanje brojnim e-uslugama, kojima Grad Dugo Selo želi svojim građanima omogućiti pristup javnim informacijama, podići stupanj transparentnosti i dodatno približiti rad Gradske uprave – digitalno, transparentno i dostupno.

Platforma se sastoji od: – iTransparentnost putem koje je omogućen uvid u isplate iz Proračuna Grada Dugog Sela. Za dobivanje informacija o isplatama iz proračuna dovoljno je u tražilicu iTransparentnost upisati podatak o nazivu primatelja ili OIB nakon čega se prikazuju podaci o isplatama od 01. siječnja 2021. godine. Zbog poštovanja Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka pojedini su podaci unutar aplikacije zaštićeni, poput OIB-a i drugih osobnih podataka fizičkih osoba no sve su ostale informacije koje predstavljaju transparentan uvid u proračunska izdvajanja dostupne. U aplikaciji je za svaku isplatu moguće vidjeti koji je subjekt isplatitelj, koji je subjekt primatelj, kada je isplata izvršena, što joj je temelj, koliki je iznos isplaćen, koje aktivnosti se tiče ta isplata i koja joj je svrha prema proračunskom planu.

Cilj nam je približiti i predočiti građanima i svim zainteresiranim korisnicima isplate iz gradskog proračuna, a daljnjim aktivnostima u okviru projekta Otvoreni grad i dodatno približiti rad Gradske uprave čime Grad Dugo Selo postaje predvodnik u transparentnosti i digitalizaciji poslovanja. „Svaka gradska kuna mora biti transparentna i ovo građanima više nitko ne smije oduzeti“, kazao je gradonačelnik Panian.

U platformi Otvoreni grad aktivan je iProračun koji građanima pruža uvid u proračun i sve njegove stavke i detalje, kao i aplikacija za participativno budžetiranje mojProračun preko koje će građani predlagati na koji način i gdje treba usmjeriti sredstva u proračunu. Time građani grada Dugog Sela ne dobivaju samo uvid nego i mogućnost sudjelovanja u planiranju proračuna pa i podizanju standarda po svojoj mjeri u svojem gradu.