PRORAČUN GRADA ZAGREBA: Oporba proračun nazvala nerealnim i nerazvojnim, a bista Ive Lole Ribara ipak neće utjecati na glasovanje

Jutros je započelo prvo čitanje prijedloga proračuna za 2018. godinu. Oporba tvrdi da proračun nije socijalan niti razvojan, te da brojni projekti koji su obećani tijekom izborne kampanje više nisu dio ovog proračuna. Iz Gradskih ureda tvrde da će se projekti i škole i dalje graditi, te da je proračun socijalan.

Najvažnija točka dnevnog reda Gradske skupštine Grada Zagreba svakako je prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu. Za proračun koji je u konačnici težak 9 milijardi i 300 milijuna kuna, iz Gradskog ureda za financije navode kako je stabilizacijski.

– Stabilizacijski je zbog toga što je sukladno uputama Vlade RH proklamirani rast BDP-a 2,7%, a naš proračun raste za 1,88% upravo zbog očekivanja nižih proračunskih prihoda iduće godine. Također je i socijalan jer smo zadržali sva socijalna prava poput naknada za roditelje odgajatelje, novorođenčad, prijevoz umirovljenika, itd – pojasnila je Vjera Salopek, v.d. pročelnika Gradskog ureda za financije.

Iz gradskih ureda navode kako će se svi projekti, pa samim time i izgradnja škola pozitivno nastaviti u idućoj godini. Ali škole nisu jedini razlog koji bi mlade Zagrepčane trebao zadržati u njihovom gradu. Zastupnici Glasa navode kako Zagrebu treba Muzej virtualnih obećanja za sve propale projekte.

– Naše najveće zamjerke su odnos oprema investicijama, prema mladima i prema našim starijim sugrađanima. U stavkama proračuna vidljivo je da su gotovo sve stavke koje se tiču sredstava za mlade smanjene. Mislimo da to nije dobra poruka ni mladima, a ni onima koji već danas kupuju karte na željezničkom ili autobusnom kolodvoru – Sonja Konig, gradska zastupnica

A o tome koliko je proračun “zelen”, svoje mišljenje dao je Nenad Matić iz Zelene liste.

– Mi moramo reći kako je Proračun Grada Zagreba što se tiče gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, poljoprivrede i šumarstva najveći od svih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj i posebno o tome vodimo brigu – navodi gradski zastupnik Matić.

Nositelj liste “Zagreb je naš” smatra kako gradonačelnik dobro reciklira projekte, ali ne i otpad.

– Možemo reći da je naš gradonačelnik katastrofalan kada je u pitanju recikliranje otpada, ali je jako uspješan kada je riječ o reciklaži projekata. Stalno slušamo o istim projektima koji se ponavljaju, obećavaju, iznova nalaze u proračunu, ali od toga nema ništa. U prijedlogu proračuna nedostaju brojni kapitalni projekti koje smo prije nekoliko mjeseci izglasavali kod teme Strategija Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine – kritizirao je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Grad Zagreb će se ove godine zadužiti i dodatnih 240 milijuna kuna, što je Sandra Švaljek nazvala presedanom.

– Gradu će nedostajati 240 milijuna kuna da bi pokrio rashode. Međutim ja imam vrlo čvrst argument u ostvarenju prihoda u 2017. godini, a to je da se prihodi neće ostvariti niti u onom iznosu koji je planiran, pa će proračunski manjak u 2018. biti i veći od tih 240 milijuna kuna – ističe Švaljek.

Iako su u listopadu postavljanje biste Ive Lole Ribara komentirali kao uzurpatorsko ponašanje gradonačelnika te neslužbeno uvjetovali dizanje ruku uklanjanjem biste, Neovisni za Hrvatsku ipak neće uvjetovati proračun glavom bivšeg partizanskog borca.

– Ne, nije istina. Vrlo kratko, nećemo ničime uvjetovati, pa tako ni Ivom Lolom Ribarom. Sama naša politička paradigma zasnovana je na nekim drugim principima. Kada bismo mi djelovali na način na koji djeluju aktualne i dosadašnje etablirane političke organizacije i stranke, tada bismo sebi zacrtali put u propast ili se izjednačili s postojećim strankama – istaknuo je gradski zastupnik Krešimir Kartelo.

Kako će u konačnici izgledati Grad Zagreb u 2018.godini, vidjet ćemo tek na drugom čitanju proračuna u prosincu.