Prije se cijenila glazba, danas tko nosi gaćice

Autor:: Tanja Molvarec 5/5/2010 8:49

-.-Sanjin Strukic/ PIXSELL-.-Davne 1990. godine cijeli Zagreb podigao se na noge jer je trebalo podnijeti pritisak uloge domaćina Eurovizije, najznačajnije europske glazbene manifestacije. Uzbuđenje je bilo veliko, grad još pod dojmom pjesme uspjeha pjesme ´Rock me baby` grupe Riva koja je i dovela Euroviziju u metropolu.

Od tada je prošlo dvadeset godina, a tih dobrih starih vremena prisjetio se i proslavljeni kantautor Zrinko Tutić čija je pjesma ´Hajde da ludujemo` u veseloj izvedbi popularne Tajči nakon pobjede na Jugoviziji predstavljala Jugoslaviju na Euroviziji i završila na visokom sedmom mjestu.

Eurovizija je bila priznanje hrvatskoj glazbi  

– Tada je bila jako zanimljiva situacija u Zagrebu. Očekivao se smanjeni interes nas u glazbi, no zahvaljujući pritisku svi smo morali pisati pjesme. Ipak smo mi bili domaćini Eurovizije i to je bila velika čast i priznanje hrvatskoj zabavnoj glazbi. No, od tada se puno toga promijenilo. Tada se više cijenila zabavna glazba. Nekada je ljudima i medijima bilo stalo do glazbe i izvođača, a danas se sve svelo na to tko nosi gaćice, a tko ne i kome je što ispalo. Više nikome nije važno to što netko svojom glazbom postigne uspjeh. Tada je netko bio poznat i priznat na temelju svog rada, a danas si poznat samo zato je se pojaviš u nekom reality showu ili se samo potežeš bezveze po medijima- kazao je Tutić i prisjetio se svojih starih uspjeha kada su tri njegove pjesme predstavljale Jugoslaviju i Hrvatsku na Eurosongu. Riječ je o pjesmi ´Željo moja` u izvedbi Doris Dragović, ´Hajde da ludujemo` koju je otpjevala Tajči i ´Sveta ljubavi` Maje Blagdan.

– Sjetite se samo kako su Novi fosili osvojili visoko 4. mjesto na Euroviziji s pjesmom Ja sam za ples, pa onda Srebrna krila s Mangupom na šestom mjestu pa Maja Blagdan i Sveta ljubavi koja je bila četvrta. Te godine u Oslu njeno visoko zasluženo mjesto je bilo dosadno jer joj nisu ispale ni grudi niti je kakav skandal izbio- psrisjetio se Tutić i dodao da je prijenos Jugovizije 1990. godine u Zadru bio na puno višem nivou nego danas uz svu današnju naprednu tehnologiju i efekte.

– Te godine Jugovizija je bila održana u Zadru i bilo je sve na visokom nivou. Sadržajno i organizacijski. Danas je standard puno lošiji i u zadnjih deset godina smo propali. Bolji od nas su i Srbi i Bosanci na Eurosongu, a mediji samo brbljaju o trivijalnim stvarima bez kvalitetnog praćenja glazbe- razočaran je Tutić.