Prijatelji životinja rade smoothie za građane

Autor: Maja Jurišić 7/13/2012 13:35

Za ukusne ljetne napitke i sladolede ne trebaju vam namirnice životinjskog porijekla, poput kravljeg mlijeka ili meda, poruka je to koju su Prijatelji životinja dali svojoj Vege oazom na zagrebačkom Tomislavcu. Kako bi građanima tu poruku još približili, tijekom ovoga petka izvukli su svoje ”blendere” i donijeli voće te prolaznicima pripremili ukusne smoothie.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-– Želja nam je pokazati građanima kako svoje omiljene slastice mogu napraviti bez da naude životinjama jer danas na tržištu postoje brojna biljna mlijeka koja će, ovisno o svojim svojstvima, dati poseban štih njihovim omiljenim slasticama – kazao nam je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Dodao je kako Zagrepčani na njihovom štandu mogu doznati i brojne recepte te neke od ovih slastica i sami napraviti kod kuće.

– Ove je napitke vrlo lako napraviti i pružaju odlično osvježenje u ljetnim mjesecima. Sigurno je da i građani žele uživati u bogatim okusima sezonskog voća na možda nekakav drugačiji, ali iznimno hranjiv način – pojasnio je Oman.

Ove godine očekuje se najveći ZeGeVege Festival

Prednosti napitaka i slastica bez namirnica životinjskog porijekla pojasnila nam je Gordana Hečimović, ”glavna kuharica” Vege oaze.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-– Iako kravlje mlijeko sadrži kalcij, ono taj isti kalcij doslovno izvlači iz naših kostiju zbog čega mnoge osobe koje konzumiraju to mlijeko u većim količinama boluju od osteoporoze. Danas na tržištu postoji više vrsta biljnih mlijeka koja su puno zdravija za naš organizam i puno manje opterećuju naš probavni trakt. Uostalom, ta je mlijeka vrlo lako napraviti i rado ćemo s građanima podijeliti recepte – rekla nam je Hečimović.

Ova Vege oaza pravi je uvod u nadolazeći ZeGeVege Festival koji će se u Zagrebu održavati 7. i 8. rujna. Dosadašnjih godina ovaj je festival privukao više od 20.000 posjetitelja, a Prijatelji životinja ističu kako će ih ove godine biti još više.

– Ovogodišnji ZeGeVege festival bit će najveći do sada. Planiramo još povećati našu ponudu, između ostalog bit će tramo i naš restoran koji će nuditi ukusnu vegansku i vegeterijansku hranu po prihvatljivim cijenama. Građani će, uz to, moći dobiti brojne recepte kako bi i sami uvidjeli da za ukusan obrok nisu potrebne namirnice životinjskog porijekla – zaključio je Oman.