Preminuo Ante Babaja, klasik hrvatske režije

1/16/2010 18:53

Cijenjeni hrvatski redatelj i dugogodišnji profesor Akademiji dramskih umjetnosti, Ante Babaja, -.-www.matica.hr-.-ispraćen je u subotu, 16. siječnja, po svojoj želji, u krugu najuže obitelji i prijatelja na Krematoriju. 

 Klasik hrvatske filmske režije, autor značajnih igranih filmova poput ‘Breza’, ‘Mirisi, zlato i tamjan’, ‘Pravda’ i ‘Carevo novo ruho’ preminuo je u četvrtak, 14.siječnja, u 83. godini života u Domu za starije i nemoćne osobe Medveščak.

Babaja je režirao i mnoštvo dokumentarnih filmova kao što je istaknuti ‘ Čuješ li me?’ te eksperimentalne poput filmova ‘Tijelo’, ‘Kabina’ i ‘Plaža’.

 

Režirati nije prestao ni u osamdesetoj godini života

Godine 1988. nagrađen je nagradom Vladimir Nazor za životno djelo. Osam godina kasnije, kulturna javnost odala mu je priznanje Vjesnikovom nagradom Jelen za životno djelo, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je Oktavijana za životno djelo.

 Među posljednjim snimio je film ‘Dobro jutro’ u kojem je dokumentirao svoj i život drugih štićenika u Domu za starije i nemoćne gdje je živio. Taj dokumentarni film osvojio je Veliku nagradu na 16. Danima hrvatskog filma.