Preminula slikarica Izabela Šimunović

Autor: Mustafa Topčagić 3/30/2010 11:25

FAMA-.--.-Izabela Šimunović u sretnijim danimaZagrebačka akademska slikarica Izabela Šimunović, u ponedjeljak poslije podne, u svojoj 40. godini izgubila je bitku s rakom kostiju.

Preminula je u Zagrebu, gdje se i liječila, nažalost, bezuspješno nakon povratka s klinike u Australiji, gdje je neko vrijeme i živjela.

Unatoč teškoj bolesti, čiji su počeci dijagnosticirani prije pet godina, ali je naglo uznapredovala, Izzy, kako su je zvali prijatelji, nije gubila nadu. Jesenas je bila i na tretmanimamkod marokanskog iscjelitelja Mekkija Torabija, no ni on joj nije uspio pomoći.

Ipak, nije se predavala, a obitelj, prijatelji, kolege i štovatelji njezine umjetnosti, nastojali su pomoći koliko su mogli.

Njezina majka, novinarka Rada Vnuk i očuh Nenad Jandrić, koji zajedno vode producentsku i nakladničku kuću Art kabinet te klupsku scenu Amadeo, prodali su stan, jer su ih troškovi Izabelina liječenja potpuno financijski iscrpili.

No, ni to nije bilo dovoljno za Izabelino liječenje. Zato su u veljači, u Muzeju grada Zagreba, organizirali prodajnu izložbu Izabelinih grafika i otisnutih drvoreza. Na izložbi je bilo i puno osoba iz javnog života, a prodane su u rekordnom roku. Izabelina prijateljica Lana Biondić, koja u kolekciji ima puno njezinih slika, i na toj izložbi otkupila je nekoliko djela, kao i Severina te mnogi drugi.

Potom je u kazalištu Kerempuh, gdje je Izabela radila scenografije za mnoge predstave, održan koncert s kojeg je prihod, također, išao za njezino liječenje. Za Izabelu su pjevali Severina, Arsen Dedić, Petar Grašo, Danijela Martinović, Psihomodo pop, klapa Nostalgija…

Nažalost, njihove dobre želje i molitve za Izabelino ozdravljenje nisu uslišane.

Od Izabele Šimunović komemoracijom će se kolege oprostiti u srijedu u 20 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Vrijeme i mjesto zadnjeg ispraćaja Izabele Šimunović bit će naknadno objavljeni.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJE S IZLOŽBE I KONCERTA ZA IZABELU ŠIMUNOVIĆ