Predstavljen projekt “Zelena garaža”: JG Tuškanac prva u nizu zelenih garaža

Zelena garaža Tuškanac svim korisnicima nudi parkirališta za vlasnike hibridnih vozila, punionice za električna vozila, te sve one sadržaje koji doprinose održivom razvoju naše metropole

 

Aktivnim provođenjem različitih mjera energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša Grad Zagreb smjestio se u sam hrvatski vrh, a uhvatio je i korak s brojim europskim gradovima. Upravo u tom smjeru razvoja, naša metropola dobila je i prvu zelenu garažu.

Prije punih osam godina Javna garaža Tuškanac nagrađena je od strane Europske parking udruge pobijedivši na natječaju za najljepšu novoizgrađenu garažu u 2008. godini. No, od danas ona je prva od 8 zagrebačkih javnih garaža koja se može pohvaliti i titulom zelene garaže. Tuškanac, osim što ima 465 parkirnih mjesta, nudi i parkirališta za vlasnike hibridnih vozila, te punionice za električna vozila.

– U garaži Tuškanac naši građani imaju priliku da parkiraju svoja motorna vozila, nakon čega se u centar mogu spustiti vozeći električni bicikl. Na taj način čuvamo okoliš te smanjujemo buku koja nastaje zbog automobila. U samom prostoru garaže nalazi se reciklažno dvorište za razdvajanje otpada. Biciklisti mogu besplatno parkirate svoje bicikle na koje 24 sata paze naši zaposlenici. Također, na drugoj etaži, ukoliko trebate napuniti vaše mobilne uređaje ili spojiti se na internet, na raspolaganju vam stoji pametna klupa – navodi Ana Preost, voditeljica podružnice Zagrebparking.

Osim projektom Zelena garaža Tuškanac, podružnica Zagrebparking ove je godine u čak 5 javnih garaža konvencionalnu rasvjetu zamijenila led rasvjetom.

– Ovom vrstom rasvjete samo u jednoj godini štedimo 40% električne energije. Upravo na ovaj način čuvamo naš grad i činimo ga boljim mjestom za život – dodala je Preost.

Zelenu garažu Tuškanac među prvima obišao je zagrebački gradonačelnik. Ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo što podružnica Zagrebparking ide uz korak s misijom i vizijom Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

– Ova garaža je najljepša zagrebačka garaža jer se nalazi u predivnoj zelenoj oazi, na šetnici od Ilice do Dubravkinog puta. Mi smo bili jako zadovoljni stanjem ovog arhitektonskog čuda, no gospođa Preost nas je ugodno iznenadila idejom o zelenoj garaži – rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Iako nismo dobili službenu potvrdu kada će se krenuti u realizaciju projekta Zelena garaža u preostalih 7 javnih garaža iz Zagrebparkinga poručuju kako će im to biti jedan od prioriteta.