Predsjednica bi Dan državnosti slavila 30. svibnja

Polaganjem vijenaca na Mirogoju obilježen je Dan državnosti u spomen na samostalnost Hrvatske

Povodom obilježavanja Dana državnosti, državni vrh Republike Hrvatske je na Mirogoju kod Središnjeg križa položio vijence za poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i na grobu dr. Franje Tuđmana.

Zajednički su vijence na Mirogoju položili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prisjetio se kako je Hrvatska mirnom reintegracijom integrirala Hrvatsko Podunavlje, nakon čega je krenuo proces obnove, te je Hrvatska postala članicom Europske Unije i Nato saveza.

Andrej Plenković izjavio je da danas živimo u vremenu kada su se i demokracija i sloboda realizirale, a time i bolji uvjeti života.

Već se neko vrijeme vodi polemika treba li se Dan državnosti obilježavati 30. svibnja, a za to se zalaže i aktualna predsjednica.

-Nije bilo potrebno mijenjati datum obilježavanja Dana državnosti, bunimo i međunarodnu zajednicu, nije trebalo biti promijenjeno niti prvi put i ja sam za to da se Dan državnosti obilježava 30. svibnja- izjavila je aktualna predsjednica.

Podsjetimo, Dan državnosti obilježava se 25. lipnja na dan kada je Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti Republike Hrvatske, dok je 30. svibnja konstituiran prvi višestranački Sabor.