Predavanje Palijativna skrb ili eutanazija

Autor:: G.B. / CeKaTe 11/17/2010 14:25

Predavanje ”Palijativna skrb ili eutanazija? –  Dostojanstveno umiranje i milosrdno usmrćivanje”, u sklopu projekta Bioetika – pitanja života i smrti, održat će se u Centru za kulturu Trešnjevka, 22. studenog 2010. godine u 20 sati. Predavanje će voditi Tea Matijević, dr. med.

Bioetika je relativno mlado, ali već etablirano područje interdisciplinarne i pluriperspektivne rasprave o etičkim problemima koji se tiču života u širokom spektru pitanja objedinjenih tim pojmom.

S jedne strane, radi se o onim problemima s kojima se u znanstveno-tehnološkom dobu suočava čovjek (ljudski život, zdravlje i tjelesnost), a s druge strane, o problemima koji se tiču i drugih, ne-ljudskih živih bića, te prirode u cjelini.

Iako je znanstveno-teorijski pristup ključni element bioetike, ona zahtijeva i institucionalno (pravno-političko) djelovanje, te građanski angažman. Razlog tome je činjenica da se bioetička pitanja tiču svakog čovjeka, pa u njihovom razmatranju baš svatko može i treba dati svoj doprinos, bez obzira na stupanj obrazovanja, religijsku i svjetonazorsku opredijeljenost, društveni status i drugo.

Stoga ovaj projekt želi teorijska bioetička pitanja približiti najširem građanstvu, ali i bioetičke rasprave obogatiti ne-znanstvenim prinosima, za što je neposredni dijalog o pitanjima života i smrti najbolji put.

Voditelj projekta ”Bioetika – pitanja života i smrti” je doc. dr. sc. Hrvoje Jurić.

Sudjelovanje je besplatno, a sve informacije možete dobiti na broj telefona 01/3027 411.