Pred nama vikend bogat kazališnim premijerama

Hamletpersona predstava govori o problemu odnosa stvarnosti i iluzije.

Autor: Maja Gujinović 11/27/2009 17:07

Premijera predstave ‘Hamletpersona’, ovu će subotu, 28. studenog na Sceni Polanec Zagrebačkom kazalištu mladih, otvoriti niz premijernih izvedbi koje će obogatiti nadolazeći vikend.

Predstava nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i udruge Drugi red, problematizira poziciju glumca spajajući na prvi pogled dva nespojiva autora – Williama Shakespearea i Ingmara Bergmana. Koristeći fragmente tekstova dvojice autora u kojima oni progovaraju o problemu odnosa stvarnosti i iluzije, redatelja Daria Harjačeka očituje stvarnost koja je zajednička i glumcima i gledateljima. Uz redatelja autorstvo potpisuju i glumice koje se pojavljuju u predstavi: Urša Raukar, Suzana Nikolić i Nađa Perišić Nola.

Neobične avanture šašave riđokose djevojčice

Premijerni niz nastavlja se sljedeći dan, u nedjelju 29. studenog, u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu za djecu ‘Trešnja’ u kojem će se najmlađima predstaviti ‘Pipi Duga Čarapa’. Nezaboravne i neobične avanture ove hrabre, slobodne, šašavo odjevene pjegave djevojčice s riđim pletenicama će djeci od četiri do deset godina približiti mlada hrvatsko-argentinska redateljica Renata Carola Gatica. Pipi će zaigrati Tena Jeić Gajski, Aniku Sanja Hrenar, Tomija Krunoslav Klabučar i drugi

Multimedijalna baletna predstava za djecu u ‘Komediji’

Samo pola sata kasnije zaigrat će balet ‘Legenda o Orašaru’ baziran na priči E.T. Hoffmanna i glazbi Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Pascala Touzeaua, nastao u koprodukciji Baletne trupe ‘Croatia’ i Madrid Balleta, u suradnji s Kazalištem ‘Komedija’. Ova multimedijalna predstava za djecu uključit će animirane video projekcije, suvremeni pokret i neoklasični balet te tekstove Marie Fernandez Graciani a isplesat će je baletani Kazališta ‘Komedija’, prvaci Baleta HNK u Zagrebu te međunarodni i slobodni umjetnici.