Povratak zdravlja i snage nakon COVID-19

Liječnici žele skrenuti pažnju na postojanje postcovid sindroma

Conceptual global crisis of Covid-19 virus epidemic and crowd of people. Covid-19 virus illustration downloaded from CDC than layered and manipulated. for more information please visit Centers for Disease Control and Prevention web site: https://www.cdc.gov/media/subtopic/images.htm

Da kod COVID-19 nije riječ isključivo o akutnoj bolesti čiji simptomi potpuno prestaju nakon dva do tri tjedna prepoznato je već u početku epidemije kada se počinju javljati i prve ambulante specijalizirane za pacijente sa zdravstvenim smetnjama nakon akutne bolesti COVID-19.

Liječnici žele skrenuti pažnju na postojanje postcovid sindroma, da je on zapravo vrlo čest, kao i dati osnovne upute ukoliko postoje ozbiljni simptomi te kako da se pacijenti nakon preboljenja vrate u potpuno zdravo stanje.

Bolest ima različit tijek, različitu težinu kliničke slike i ostavlja različite posljedice na zdravlje oboljele osobe. Dulji oporavak od COVID-19 posebno je očekivan kod osoba s teškom kliničkom slikom koje su bile na respiratoru.

Znanstvenici su do sad zabilježili već 5 podvarijanti omikrona čija je učestalost različita u različitim dijelovima svijeta. U Hrvatskoj još nisu zabilježili 4. i 5. podvarijantu omikrona, a ravnatelj Capak ističe kako će zbog svog brzog širenja zasigurno stići kod nas. Napominje da se na jesen očekuje nova varijanta cjepiva, ali i da starovarijanstno cjepivo štiti od teških oblika bolesti.

Kao i za sve simptome bolesti te praćenja tijeka bolesti i liječenja te eventualnih komplikacija potrebno je obratiti se liječniku obiteljske medicine koji će po potrebi pacijenta dalje uputiti na obradu u jedno od postcovid ambulanti koje djeluju u okviru bolničkog sustava.