Povorka ponosa s Markovog trga krenula u centar grada, traže izmjene Ustava

Pod motom Ustav za sve obitelji!, građani su na Markovom trgu razvili zastave duginih boja i visoko podignuli parole kako bi vlastima poslali poruku.

Foto: Zagrebancija.com

Pod motom Ustav za sve obitelji!, građani su na Markovom trgu razvili zastave duginih boja i visoko podignuli parole kako bi vlastima poslali poruku. Zato odabir lokacije s koje je ove godine, 19. put po redu, krenula Povorka ponosa, nije slučajan.

“Mi smo ovdje ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda jer zahtijevamo da se pokrene izmjena ustavnog ograničenja iz 2013. za koji je potpuno jasno da je protuprirodan, nepotreban i suvišan za sve nas”, izjavila je Ana Urlić, izvršna koordinatorica Zagreb Pridea 2020.

U 19 godina puno se toga u društvu promijenilo. Prve prideove obilježili su napadi na ljude u povorci, pogrdne riječi i uvrede, a danas to nije slučaj. Dapače, i zakonski je došlo do puno izmjena, najbolji primjer je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Foto: Zagrebancija.com

“Sigurni smo da ćemo se uskoro u svim pravima izjednačiti i zato je izmjena ustava elegantniji način da to toga dođe. Kad bi ponovno pokretali procese, što je bio slučaj s pitanjem posvojenja, opterećuju se suci, centri za socijalni skrb, roditelji i djeca, a oni bi se svi trebali baviti nekim drugim stvarima”, ističe Urlić.

Povorka se s policijskom pratnjom s Gornjeg grada preko Strossmayerovog šetališta spustila u Mesničku, pa potom skrenula u Ilicu do Trga bana Josipa Jelačića, a onda Vlaškom i Langovim trgom stiže u Park Ponosa, Ribnjak.

“Mi smo danas ovdje i za sve one koji ne mogu biti s nama jer su iz različitih dijelova, u homofobnim domovima, u sredinama u kojima su izloženi diskriminaciji. Puno nam se ljudi javilo s takvim pričama i zbog njih smo tu”, poručila je.

Foto: Zagrebancija.com

Organizatori su osigurali maske za sve sudionike Povorke ponosa, a redari su zaduženi za poštivanje epidemioloških mjera.