Postolje Gajevog spomenika postalo pepeljara

Autor:: N.I. 12/3/2009 10:40

-.-Marina Damjan-.-Spomenik Ljudevitu Gaju u istoimenoj ulici u središtu Zagreba nepoznati su vandali ičupali iz postolja u vremenu između 5.30 i 6.30 ujutro.

Policajci koji su bili u ophodnji u Gajevoj ulici oko 7.50 zamijetili su bistu prevrnutu na pločniku, a kako je jedan policajac rekao na mjestu događaja, čini se da šteta nije velika, prenosi portal Javno.

– Vidljive su četiri ogrebotine na glavi od čega jedna na nosu – rekli su nam u PUZ-u.

Tijekom jutra uklonjena je bista Ljudevita Gaja. Djelatnici Zavoda za zaštitu spomenika odnijeli su spomenik u Ljevaonicu.

Portal Javno-.--.-No, prolaznici nisu primjetili “atentat” na njegov spoemnik. Ostalo je tek mramorno postolje na kojem su građani gasili cigarete.

Brončani spomenik Ljudevitu Gaju, kojeg je izradio makedonski kipar Tome Serafimovski, svečano je otkrio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u travnju prošle godine.

Serafimovski je, za svaku državu na prostoru bivše Jugoslavije, odabrao osobu koja je bila od povijesnog značaja na tom području. Kao najznačajniju osobu hrvatske povijesti odabrao je književnika, novinara i ilirskog preporoditelja Ljudevita Gaja.