Posjetite Noć kazališta i doživite posebnu čaroliju

Ove nas godine Noć kazališta očekuje 25. studenoga.

FOTO: Zagrebancija

“Noć kazališta” je manifestacija koja se obilježava svake godine diljem svijeta s ciljem promicanja kazališne umjetnosti i privlačenja novih gledatelja. Ideja je potaknuti interes za kazalištem i omogućiti ljudima da dožive čaroliju pozornice. Ova manifestacija obično uključuje različite aktivnosti poput besplatnih predstava, otvorenih vježbi, radionica, susreta s glumcima i drugih događanja koja povezuju kazališnu zajednicu i publiku.

U Hrvatskoj je započela kao jednodnevna manifestacija koja se održava svake treće subote u studenome od 2008. godine, no godinama prerasta prvotne okvire i izrasta u višednevnu manifestaciju, posebno omiljenu među zagrebačkom publikom. Ove nas godine Noć kazališta očekuje 25. studenoga.

FOTO: Zagrebancija

– Ono što je posebnost Noći kazališta kao manifestacije, je ta, da ona prikazuje to bogatstvo kazališne djelatnosti u cijeloj našoj zemlji i u svim svojim izvedbenim oblicima. Mi se nadamo da ćemo s ovako širokim programom doprijeti i do građana koji možda nemaju naviku redovito ići u kazališta pa ih pozivamo da nas dođu posjetiti i sigurni smo da nakon što dođu jednom, da će se vratiti još puno puta u kazalište – ispričala nam je organizatorica projekta Sandra Banić Naumovski.

FOTO: Zagrebancija

Bogat program nudi se i za one najmlađe.

– Programi za djecu održavaju se i u kazalištima “Trešnja” i kazalištu “Dubrava” koji također sudjeluju, a nude se programi i u centrima za kulturu. Što se tiče dječje kazališne djelatnosti, ove godine i u brojkama se pokazuju naša nastojanja da utječemo na razvoj publike, odnosno na širenje kazališne djelatnosti pa su ove godine s nama u kazališnoj noći i dječji vrtići i osnovne škole, ali i srednje škole sa svojim dramskim družinama gdje prikazuju svojim kolegama, roditeljima, ali i cijeloj zainteresiranoj publici što se događa u području, ne samo kazališta za djecu nego i dječjeg stvaralaštva u kazalištu – otkrila je organizatorica.

Upravo je svrha ovog projekta uzdići kazališnu umjetnost, pokazati njeno bogatstvo i posvetiti joj pažnju. Ulaznice se mogu kupiti po povoljnijim cijenama, ali nemojte čekati zadnji čas, već sada osigurajte svoje mjesto u publici.

FOTO: Zagrebancija

– Kazalište je živa umjetnost i sasvim je u redu platiti kazališne umjetnike, jer riječ je o ljudima koji žive od svog posla tako da nije uvijek nažalost moguće imati besplatan ulaz na predstave, no unatoč tome većina kazališta, odnosno uključenih sudionika, zaista se trudi ako ne može imati besplatan ulaz da još uvijek imamo dosta mjesta gdje je ulaz besplatan i da imamo značajan popust za naše građane i time učiniti kazalište dostupnijim građanima. Ako pogledamo neku cijenu od dva eura, svjesni smo vremena u kojima živimo i da to možda nije svakome dostupno posve, ali je svakako povoljnije nego inače. Ipak je tu riječ o nekim objektivnim troškovima. Da bi se npr. neke predstave izvele na nekom otoku, zahtjevaju dolazak i scenografije i ljudi – rekla je Banić Naumovski.

Teško je izdvojiti neku predstavu koju doista morate pogledati, pa što god odabrali sigurno nećete pogriješiti.

– Sve su predstave nezaobilazne. Osobno bih voljela kad bih mogla proći sva mjesta u jednoj noći i vidjeti sve što se događa. Rekla bih za sve ukuse postoji nešto u ovogodišnjoj Noći kazališta. Svaki zainteresirani posjetitelj na mrežnim stranicama Noći kazališta može naći nešto za svoj ukus i doživjeti tu kazališnu čaroliju – poručila je organizatorica.

Program Noći kazališta možete provjeriti na sljedećem linku: https://www.noc-kazalista.com/program-before-import/

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.