Policija nije imala razloga hapsiti prosvjednike

Prosvjednici su pružali pasivan otpor

Autor:: Stjepan Marković 3/5/2010 10:05

-.--.-Prekršajni sud ustvrdio je da je policija pogriješila kad je u noći 11. veljače uhitila četvero aktivista Zelene akcije. To se može iščitati iz presude koju portal Zagrebancija.com ekskluzivno objavljuje.

Sud je odbacio policijske zaključke da su optuženici remetili javni red i mir vičući ‘Ne damo Varšavsku’, kršili zakon kad su ulazili u prostor ograđen policijskom trakom, a pogotovo da su se opirali uhićenju, stoji u presudi.

Ovi dokumenti sada najbolje demantiraju navode policije da su radili sve po propisima. Obzirom na ovu presudu njihova posebna konferencija za medije gdje su prikazivali i snimke uhićenja sada se može nazvati tek predstavom za javnost.

Podsjetimo, interventna policija je na poziv komunalnih redara došla pomoći pri uklanjanju kontejnera, skulpture trojanskog konja i prosvjednika u Varšavskoj ulici koji su protestirali protiv izgradnje Cvjetnog prolaza Hoto grupe. Prosvjednici su svojim tijelima onemogućavali komunalne redare da uklone kontejnere.

Tada je intervenirala policija koja je uklonila aktiviste, a tom prilikom uhićeni su: Katja Crevar (20), Ivana Jandrić (23), Vedran Gračan (28) i Tomislav Tomašević (28). Svi četvero su odbacili optužbe, te dali iskaze pred sudom.

“Policajci su prosvjednike nazivali idiotima”

-.--.-Iskazi su korišteni u sudskom obrazloženju presude. Tako je Katja Crevar na sudu izjavila kako su nju i Vedrana Gračana oko 3.15 u noći nazvali prijatelji iz Zelene akcije i pozvali da im pomognu u prosvjedu. Odmah su došli onamo te su podigli policijsku traku na kojoj piše ‘stop policija’ te prošli ispod.

Napomenula je da  joj nitko nije rekao da ne može proći ispod trake, te da dok je prolazila nije vikala ‘Ne damo Varšavsku’, kao što je navedeno u policijskom izvješću.

U jednom trenutku vidjela je Gračana kako trčkara oko kontejnera i da je čula kako su mu policijski službenici rekli da je idiot te ga odveli na stranu. Ona je odbacila tvrdnje da je pružala bilo kakav otpor prilikom uhićenja.

Ivana Jandrić je u svom iskazu rekla da je na prosvjed došla nakon poziva prijatelja i da se odazvala budući da je znala da je prosvjed prijavljen te da ondje smije biti. U iskazu dalje stoji da nije bilo policijske traka kada je ona došla. U jednom trenutku je zagrlila kontejner međutim došli su policajci stavili joj plastične lisice i uhitili ju. “Ona im je pružala pasivan otpor na način da nije htjela hodati. U jednom trenutku su ju policajci podigli, nosili je, a na prijedlog jednog od njih su ju pustili, te je ona pala na bljuzgu na cesti“, stoji u sudskom obrazloženju.

Policija ju ostavila da noć provede u mokroj odjeći

Dok su ju podigli s poda počela je vikati ‘Ne damo Varšavsku’ ali sucu nije mogla reći koliko je glasno vikala. Na kraju je napomenula da je mokra provela jutro u policijskoj postaji.

-.--.-Vedran Gračan je potvrdio iskaz Katje Crevar i dodao da on nije vikao ‘Ne damo Varšavsku’ već je samo pozivao ljude da im se pridruže. Što se tiče glasnoće kojom je poziva rekao je da nije bila glasnija od govora i vike policajaca.


Tužitelj ostao bez pitanja

Na posebno pitanje braniteljice zašto je prošao ispod policijske trake odgovorio jer je znao da je prosvjed prijavljen te se htio pridružiti prosvjednicima. On je dodao da se ni fizički ni verbalno nije napao policajce.

Četvrtookrivljeni Tomislav Tomašević je na sudu izjavio da je poput ostalih optuženika na prosvjed došao nakon telefonskog poziva prijatelja. On je dalje nastavio da je htio razgovarati s službenicima interventne i temeljne policije kako bi saznao razloge intervencije.

Tomašević je jedini priznao da je vikao ‘Ne damo Varšavsku’ no napomenuo je da to nije bilo glasnije od dizalice koja je rušila skulpturu trojanskog konja. Priznao je da je pružao pasivni otpor pa ga je prilikom uhićenja u službeno policijsko vozilo nosilo nekoliko policajaca.

Na suđenju tužitelj nije postavljao pitanja okrivljenicima već je samo izjavio da kao dokazni materijal prilaže policijske izjave.

Braniteljice su tražile sa se na sudu ispitaju policajci Ante Dajaković, Sven Tomas Semeš, Goran Karnovšek, Kristijan Lesičak kao i ostali koji su sudjelovali u intervenciji. Također tražile su da se ispitaju ostali sudionici prosvjeda i stanari obližnjih zgrada kao i da se pogledaju snimke koje su zabilježile televizijske kamere.
 
Sudac Edhem Kapetanović je nakon saslušanja optuženika i čitanja spisa donio zaključak da nisu prekršili zakon “jer djelo koje im se stavlja na teret nije po propisu prekršaja“.

Sudac: Izvikavanje slogana nije remećenje javnog reda i mira već sastavni dio prosvjeda

Naime, sudac je odbacio policijske zaključke da je izvikivanje slogana ‘Ne damo Varšavsku’ remećenje javnog reda i mira jer je sastavni dio svakog prosvjednog skupa izvikivanje slogana. U presudi stoji da nitko od uhićenih nije vikao parole koje pozivaju na diskriminaciju ili nasilje stoga se ne može govoriti o kršenju zakona.

Također sudac je istaknuo da je prosvjed uredno bio prijavljen nadležnom tijelu za razdoblje od 5. veljače do 11. veljače u vremenu od 0 do 24 sata i to u Varšavskoj ulici između Cvjetnog trga i Gundulićeve ulice.

Na temelju toga sudac je zaključio da nema elemenata prekršaja kada je skup uredno prijavljen te da prosvjednici nisu vikali ili protestirali izvan prijavljenog prostora. 
 
-.-Goran Stanzl/PIXSELL-.-Nadalje odbačena je i dio prijave koji se odnosio na aktivno pružanje otpora policiji. Sud je zaključio kako uhićeni nisu pružali aktivan fizički otpor niti su vrijeđali ili bili drski prema policajcima.

“Ništa u načinu i sadržaju izgovorenog, odnosno izvikivanog kritične zgode nema obilježje naročite drskosti i neprostojnosti, kako im je tužitelj stavio na teret“ stoji u presudi.