Počeo muslimanski sveti mjesec ramazan

FOTO: Ivan Novosel

Počinje muslimanski mjesec posta ramazan. U nastavku prenosimo dio ramazanske poruke predsjednika Mešihata muftije akademika Aziz ef. Hasanovića. 

Poštovani brate i sestro, Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Iza nas je teška i neuobičajena godina. Obilježena je svjetskom pandemijom, kod nas i velikim potresima koji su zadesili naše gradove Zagreb, Sisak, Petrinju, Karlovac, Glinu, Vojnić, a osjetio se i šire. Iskreno se nadam da vas ovo pismo zatječe u dobrom zdravlju i da se uspješno nosite sa svim izazovima koji su prisutni. Nismo se mogli družiti na uobičajeni način ali smo nastojali da, u granicama zakonom dozvoljenih, budemo na hizmetu i usluzi svima, a poglavito onima koji su u potrebi. Nažalost takvih je bilo mnogo s intencijom povećanja broja iz dana u dan. Naša humanitarna organizacija Zirat u stalnom je kontaktu i pomaganju svima koji su u potrebi.

Pred nama je mjesec ramazan, mjesec Kur’ana, posta, teravija, dobročinstva, iftara, prilika da dodatno potvrdimo svoju vjeru i ustrajavamo u propisanim ibadetima. Provesti mjesec ramazan propisno znači dobiti dar ibadeta od 86 godina života. To je najveća milost Milostivog u ovome mjesecu. Pozivam vas da u tome ustrajete. Nažalost sve su pretpostavke da će i ovaj ramazan biti ograničena okupljanja radi korone. Stoga vas molim da pratimo upute naših imama i da skladno njima izvršavamo svoje zajedničke obveze. Zdravlje je preče od zajedničkog namaza. Imam Gazalija je rekao: “Čuvaj sebe od sebe, čuvaj sebe od drugog i čuvaj drugog od sebe.“ Naš youtube kanal daje mogućnost da pratite mukabele, džume i predavanja što vam od srca preporučam.(…)

FOTO: Ivan Novosel

Muftiji Azizu ef. Hasanoviću te svim islamskim vjernicima poruku je uputila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

U povodu početka mjeseca Ramazana 1442. hidžretske godine, svetog mjeseca Božje milosti i ljubavi koja je usmjerena prema svima kojima je potrebna, Vama i svim muslimanima u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj želim mjesec u kojem ćete se odricanjem i postom duhovno i tjelesno očistiti te tako napuniti snagom ljubavi kako bi zavladalo ozračje mira i solidarnosti. Na poseban smo način proživljavali proteklu godinu u kojoj smo se, zbog pandemije i potresa, morali odreći skoro svega što oblikuje naš svakodnevni život. Neka nam svima odricanje u ovom mjesecu pomogne kako bismo nadišli sve poteškoće te iz njih izašli kao još bolji ljudi, koji su uvijek spremni pomoći potrebitom i djelovati solidarno u svakoj situaciji. Samo tako možemo učiniti naš Zagreb još boljim i jačim te da kao takav bude svjetionik nade, zajedništva i bratskog suživota cijelom svijetu.

S tim mislima Vas srdačno pozdravljam i želim Vašoj zajednici obilje mira i spokoja.

Ramazan šerif mubarek olsun!

FOTO: Ivan Novosel