Ples guštera i elektronska glazba danas na Testu!

Autor: Maja Gujinović 3/24/2010 16:22

Treći dan Testa!0 – međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije, koji je krenuo ovaj ponedjeljak donosi bogat kazališni, multimedijalni i glazbeni pogram. Bugarsko kazalište ‘Slug Theatre’ svojom predstavom ‘The opposite of killing’ u 20 sati u velikoj dvorani Teatra &TD otvara kazališni program.

Predstava istražuje samoću, bijes, razumijevanje, sjećanje i ljepotu vezanu uz odsustvo bliskog prijatelja. Projekt je nastao kao solo istraživalački rad Tzvete Kassabove i asistentice režije Tatyane Sokolove, a kasnije se razvija s osam studenata Novog bugarskog Sveučilišta u Sofiji. Jedna od glavnih inspiracija teme istraživanja je glazba Arvoa Parta, koja donosi ideju jednostavnosti, ljepote otvorenosti i prostora.Tatyana Sokolova je profesorica modernih plesnih tehnika na NBU od 1994., a izvođači su njeni studenti.

Nakon ove, u 21 i 30, u polukružnoj dvorani &TD-a slijedi zanimljiva izvedba japanskog umjetnika Ryuzoa Fukuharae bazirana na butoh plesnoj tehnici, ‘Gecko ples ili ples mjesečine’. Kako je objasnio umjetnika geko je uobičajen gušter u Aziji.

Elektronski dvojac ‘Far Go Traders’ i DJ Funk Guru zatvaraju treći dan Testa!0

– Riječ gekko na japanskom znači mjesečina. Kao dodatak, moje pravo korejsko obiteljsko prezime je Moon. U ovom performansu povezujem Aziju i Europu razdvajajući ih u moje porijeklo, povezujući ove koncepte: geka, mjesečinu i noć – objasnio je Fukuhara.

Nakon predstava u caffe baru &TD festival se nastavlja uz koncert elektronsko dvojca iz Hrvatske ‘Far Go Traders’. Bend su prije deset godina osnovali A Stunned Visitor, koji ima klasično glazbeno obrazovanje i njeguje ljubav prema električnoj gitari i Kramar Zaibatsu, koji naoko nema urođen smisao za ritam, a sklon je svom rđavom kompjuteru i strganom kazetofonu, što je stvorilo temelje agregata koje danas nosi ime Far Go Traders. Kako sami kažu, vođeni su željom za slavom, novcem i lijepim ženama, a svrha im je oduzeti što više živih, osjetilnih oblika života u blizini, ukinuti im sposobnost kritičkog razmišljanja, kao i potaknuti ih na potrošačku djelatnost. Izvodeći mračni i teški jazzy, funky trip-hop i breakse. Nakon njih glazbu glazbu će puštati Funk Guru iz Confusion kolektiva.