Pisarovina proslavila svoj dan: ‘Napravilo se dosta toga u 30 godina’

FOTO: Zagrebačka županija

Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Pisarovina. O rastu i razvoju na području Pisarovine više nam je rekao načelnik Tomo Kovačić, koji je na toj funkciji zadnjih 29 godina.

– Prije trideset godina, Pisarovina je bila općina koja je bila bez infrastrukture bez vodovoda, bez kanalizacije bez mnogih asfaltiranih cesta, bez javne rasvjete, bez dječjeg vrtića, bez školske sportske dvorane, dakle sve se to u ovih trideset godina napravilo. To su vitalni komunalni infrastrukturni projekti koji su izgrađeni i i doprinjeli su sigurnosti građana da ostanu u svojim ognjištima, da njihova djeca i potomci imaju sigurnost u opstanak i da im pruži život kao što ih imaju mnogi gradovi – rekao je Tomo Kovačić.

Iako se mnogo toga napravilo u trideset godina, prostora za razvoj i napredak uvijek ima.

– Ono što je sad vrlo aktualno je nastavak proširenja naše gospodarske zone, otvaranje druge gospodarske zone, naredni projekti i planovi su otvaranje prostora i infrastrukture za
mogućnost za izgradnju objekata za mlade obitelji, dakle osiguranje državnog zemljišta za mlade obitelji, a ono što je zapravo najvažnije, to je izgradnja državne ceste od čvora Zdenčine do Pisarovine odnosno do mosta na Kupi što je ovih dana i započelo – kazao je načelnik.

Brigu o najmlađim stanovnicima pokazuje izgradnja i dogradnja dječjih vrtića. Projekti koji se provode usmjereni su na ostanak mladih obitelji na području Pisarovine, za što načelnik smatra da je itekako prepoznato.

– Ja bih rekao da prepoznaju. Ne samo što smo osigurali izgradnju dječjeg vrtića gdje djeca mogu boraviti, mi smo dali i veliku podršku sufinanciranju boravka djece u tim vrtićima, jer
preko 70% mi financiramo. Tako da sa sigurnošću mogu reći da su naši roditelji zadovoljni, a sada smo u postupku dogradnje za još 52 djece, tako da mislim da ćemo do kraja iduće
pedagoške godine to proširenje staviti u funkciju i time osigurati smještaj za onu djecu koja su ostala bez smještaja iako je to mali broj – izjavio je.

Na svečanoj sjednici prikazan je film koji je kronološki obuhvatio sva važna događanja koja su obilježila područje Općine Pisarovina.

– Mogu jedno reći da se zahvaljujem svima onima koji su nam pomogli u obnovi u prije svega ratom stradale općine. Ali isto tako i svima onima koji nas svih trideset godina prate u projektima, realizaciji, podršci od strane ministarstava, državnih institucija i županiji – zahvalio se načelnik.

Iz Zagrebačke županije na svečanu sjednicu stigao je i zamjenik župana, Ervin Kolarec koji je poručio da će i dalje podržavati Općinu Pisarovina u nadolazećim projektima.

– Izuzetna mi je čast što mogu danas ispred Zagrebačke županije biti ovdje u Općini Pisarovina koja slavi 30 godina svoga postojanja, pa koristim priliku svim žiteljima i načelniku Općine čestitati njihov dan. Uz sve važne projekte koje radi ova općina involvirana i snažnu podršku daje i Zagrebačka županija. Napomenut ću samo da županijske uprave za ceste imaju povijesno ulaganje iz Fonda solidarnosti EU od gotovo 87 milijuna eura iz tog paketa ovdje se ulaže na sanaciji mostova i oštećenih kolnika na županijskim cestama 1,9 mil. eura. Napomenut ću također i da smo ovdje sto posto financirali i dogradnju osnovne škole Vladimira Nazora i sada su se stekli uvjeti da učenici idu u jednu smjenu. Surađujemo na mnogim drugim projektima, i Zagrebačka županija će i na budućim projektima uvijek biti uz njih – rekao je Kolarec.

Općina Pisarovina radi na tome da pruži stanovnicima sve što im je potrebno za ugodan, dobar život. Idući koraci su stvoriti kvalitetniji javni gradski prijevoz čime bi se doprinijelo i na turističkom planu, jer na području Pisarovine nezaobilazno je odredište vikendaša koji tamo vrlo rado provode slobodno vrijeme.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.