PETICIJE U SIGETU: Građani se protive izmještanju parka za pse zbog gradnje gradske prometnice i gradnji stambeno- poslovnog kompleksa na zemljištu Brodarskog instituta

U naselju Siget nalazi se prvi i najveći park za pse u Zagrebu, no on bi uskoro mogao biti izmješten zbog gradnje nove gradske prometnice. Iz Udruge građana Siget tome se protive, pa su pokrenu peticiju. Kažu kako im podršku pružaju i stanari naselja Trnsko, za razliku od VMO Trnsko kojem je, prema riječima članice VMO Siget Gordane Pasanec, poslan službeni poziv, no oni se ne žele uključiti u akciju.

– Ovdje nije riječ samo o radi izmicanja parka, koji je jedini takav na području Novog Zagreba, već i smanjenja kvalitete života ljudi koji žive u zgradama u Trnskom uz prostor gdje bi trebala prolaziti prometnica. Njima bi prometnica bila s obje strane zgrade onda, ne trebam opisivati što bi to značilo za njih- objašnjava Gordana Pasanec.

Smatraju kako je novo naselje Podbrežje prometno dobro povezano izlazom na Aveniju Većeslava Holjevca, a drže i kako postoje alternativni pravci kojima bi se naselje još bolje povezalo bez ugrožavanja kvalitete života ondašnjih stanara.

– Može se povezati i kroz Radmanovačku. Ovu rutu koju su predvidjeli smatramo nepotrebnom i na kraju krajeva ugrožava se Park mladenaca koji je zaštićena parkovna arhitektura- nadodaje Pasanec.

Osim peticije protiv izmještanja parka za pse, pokrenuta je još jedna. Skupljaju se potpisi i protiv gradnje stambeno- poslovnog kompleksa na zemljištu Brodarskog instituta.

– U toku je izdavanje građevinske dozvole. 16. ožujka se trebaju pojaviti sve zainteresirane stranke, a mi ćemo se tamo pojaviti s peticijom. Tražit ćemo odgodu donošenje te dozvole dok se ne sazove zbor građana. Smatramo da je to samo jedna građevina u nizu, to je početak rušenja Brodarskog instituta i nastanak jednog novog naselja- upućuje članica VMO Siget.

Peticija je samo jedan u nizu koraka kojim žele sačuvati Brodarski institut, jer drže kako pomorska zemlja kao Hrvatska mora imati takvu instituciju, uz to ističu kako je taj institut jedan od najbolje opremljenih u Hrvatskoj.

– To ide nekom u cilj, opet se pogoduje privatnim investitorima. Udruga građana Siget prije par mjeseci podnijela je prijavu za tajnu privatizaciju, sad je ona javno objavljena ali je pokrenuta prije puno godina. Imamo čak i pismo premijera Plenkovića koje to potvrđuje. Javili smo se i u DORH i USKOK, no odgovor još nismo dobili- kaže Pasanec.

Za kraj Pasanec poručuje kako neće odustati od borbe te će sazvati Zbor građana, čije odluke se trebaju poštivati.