Petek: U skupštinsku proceduru uputit ćemo inicijativu da se isplate plaće radnicima DIOKI-a i Kamenskog

Gradski zastupnik Renato Petek predstavio je inicijativu, koja će biti upućena u skupštinsku proceduru, prema kojoj bi Grad Zagreb pomogao radnicima tvrtki DIOKI i Kamensko koje su propale ili su u stečaju.

– Ovo je prijedlog vrlo sličan prijedlogu koji je bio upućen 2018. godine u Gradskoj skupštini, tada je bio prihvaćen pa odbijen od strane bivšeg gradonačelnika. Sadašnjeg gradonačelnika Tomaševića, kao prijatelja radnika, koji je i prosvjedovao u Kamenskom s radnicama i pomagao im, podsjećamo da ima priliku ispraviti nepravdu koja je tada učinjena, odnosno pokazati socijalnu osjetljivost i pomoći radnicima na temelju sličnog prijedloga kojeg je i sam predlagao.

Kroz otkup potraživanja moguće je, dodaje Petek, stvoriti uvjete da se radnicima isplate plaće koje nikad nisu dobili

– Svi znamo kakve su bile njihove sudbine, od štrajka do odlaska u stečaj. U Kamnenskom je stečaj završio, dok u DIOKI-ju još uvijek traje. Smatram da treba pokazati solidarnost, ne može se isplatiti sav novac koji je grad dobio na temelju komunalne naknade za vrijeme stečaja tih tvrtki, ali možemo pokazati dobru volju, solidarnost, da smo socijalno osvješteni i osjetljivi i pomoći im da se barem neki novac, od potraživanja koje su imali, isplati iz gradske blagajne.

Već dvije godine čekamo na razgovor s gradonačelnikom Tomaševićom, rekao je Srđan Perković, tajnik Udruge radnika i bivših radnika DIOKI-a. Tražimo da se točka ponovno uvrsti u skupštinsku proceduru, dodao je:

– Ova presica služi kao poziv da se gradonačelnik nađe s predstavnicima radnika Kamenskog i DIOKI-a. Uz razgovor kojeg tražimo, a nismo dobili, iako je gradonačelnik obećavao da će s nama razgovarati, ništa od toga nije napravljeno, nemamo mogućnost s njime kontaktirati. Imamo razloga tražiti da se ponovno, kao socijalna mjera, izglasa točka na Gradskoj skupštini, gdje bi se radnicama i radnicima DIOKI-a i Kamenskog pomoglo.

Tomašević je, podsjeća Danica Sabljak, bivša radnica Kamenskog, prosvjedovao s radnicima i vrijeme je da im, nastavno na tu akciju, ponovno pomogne:

– Ja ga molim da, iz razloga što se s nama izborio, izvrši obećanje i radnicama Kamenskom, koje smo štrajkali, isplati dio potraživanja. Tada je već bilo izglasano, Grad Zagreb se odrekao svog dijela u korist nas radnika. Molim ga da, ako je toliko solidaran, izvrši obećanje nakon toliko dugo godina.