Pčelari bilježe porast intervencija u Zagrebu, stršljen napao planinara na Medvednici

Ako ih ne dirate, pčele neće ubosti. Međutim, u ovo vrijeme ih je više nego ikad prije.

Foto: HGSS

Ako ih ne dirate, pčele neće ubosti. Međutim, u ovo vrijeme ih je više nego ikad prije.

“S pčelama je bilo 30 posto više intervencija nego inače”, govori nam Dražen Jerman, predsjednik HUP Pčelinjak.

Građani tvrde da su uočili da su i ose i stršljenovi gladniji, no pčelari ističu da ne primjećuju taj trend. Ipak, kad su u pitanju pčele, očekuju da će krajem kolovoza i tijekom rujna imati pune ruke posla. Pčele se mogu naći čak i u centru grada.

“Žive u međustropnim konstrukcijama, po stablima, imali smo slučaj u semaforu u Novom Zagrebu. One sebi nađu mjesto, a ako nikoga ne ugrožavaju, ostavljamo ih da žive jer nam trebaju u Zagrebu. Stršljeni su obično u tavanima, zapuštenim prostorima, šupama, alatnicama i sličnom, a ose baš posvuda, ovisi o vrsti”, dodaje Jerman.

Foto: Pexels

A ako naiđete na gnijezdo pčela, evo kome se obratiti.

“Mi smo kao volonteri ovlašteni isključivo za neškodljivo uklanjanje pčela. Ako ugrožavaju ljude, tvrtke koje obavljaju dezinfekciju moraju obaviti taj posao. Oni to izbjegavaju, ali ja sam ove godine tražio i dobio pismeno mišljenje Ministarstva poljoprivrede da su oni dužni to ukloniti, odnosno uništiti. To svakako košta pa je problem kod privatnih kuća jer nije jeftino, a zgrade taj trošak podmiruju iz pričuve”, kaže Jerman.

Što ako vas ubode osa ili pčela?

Ako vas slučajno ubode osa ili pčela, područje uboda isperite vodom i sapunom, nanesite led ili hladni oblog da smanjite oteklinu, ne dirajte i ne grebite mjesto uboda kako biste smanjili rizik od infekcije i ne posežite za kućnim lijekovima poput octa ili sode bikarbone. Ako ste alergični na ubod ose i prijeti vam anafilaktički šok, odmah potražite pomoć liječnika.

Simptomi anafilaktičkog šoka su jaka oteklina, svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, grčevi u trbuhu i nagli pad krvnog tlaka.

Također, ako želite smanjiti rizik od uboda ose, izbjegavajte nošenje parfema jer oni mogu privući insekte, izbjegavajte nošenje odjeće jarkih boja, ostanite mirni ako vam se kukac približi i ne dirajte njihova gnijezda, piše Index.hr.

Dokaz koliko ubod stršljena može biti opasan priča Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Zagreb. Naime, u nedjelju poslijepodne su spašavali zagrebačkog planinara na Medvednici koji je sjeo kako bi odmorio pa ga je u nadlakticu ubo ovaj kukac. Odmah se udaljio, ali dvjestotinjak metara dalje je njegovo tijelo počelo reagirati na otrov i nije se više mogao kretati. Nazvao je suprugu koja je alarmirala HGSS i susjedu koja živi na obroncima Medvednice pa su krenuli u potragu za nesretnim planinarom. Kada su spašavatelji stigli do unesrećenog on je već bio boljeg općeg stanja, a uz njega se nalazila i liječnica koja je slučajno naišla planinareći. Spašavatelji su niz planinu transportirali unesrećenog i na šumskoj cesti predali hitnoj medicinskoj pomoći.

Ova je akcija spašavanja imala više elemenata koji mogu služiti za primjer u ovim teškim vremenima. Planinar je o svom…

Objavljuje HGSS – Hrvatska Gorska Služba SpašavanjaUtorak, 18. kolovoza 2020.