Pavičić Vukičević povukla točku o pročistaču otpadnih voda: “To je na moju inicijativu, nitko nije vršio pritisak”

FOTO: Ivan Novosel

U tijeku je 40. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, vrlo vjerojatno posljednja u ovom sazivu. S obzirom na to da je riječ o prvoj sjednici bez pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, na zastupnička pitanja na Aktualnom satu odgovarala je obnašateljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

FOTO: Ivan Novosel

“Većina zastupničkih pitanja bila je iz redova Stranke rada i solidarnosti. Svi oni postavljali su pitanja svojim kolegama i pročelnicima tako da se cijeli Aktualni sat pretvorio u prezentaciju projekata. Većina je njih došla prije 7.00 sati ujutro kako bi bili prvi na redu, tako da dosta oporbenih kolega nisu uspjeli postaviti svoja pitanja”, rekao je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

FOTO: Ivan Novosel

No prije samog početka Aktualnog sata Pavičić Vukičević je najavila povlačenje nekoliko točaka s dnevnog reda sjednice među kojima i 54 milijuna eura tešku izradu treće faze pročistača otpadnih voda. Povlačenje te točke predložio je oporbeni zastupnik Stanko Kordić, a Pavičić Vukičević točku je odlučila povući.

“Radi se o mojoj osobnoj inicijativi i procjeni. Nitko na mene nije vršio pritisak. Mislim da bi trebalo biti važno da u jednoj demokratskoj proceduri omogućimo jedan normalan prijenos vlasti. Posljednju sjednicu Gradske skupštine ne bi trebalo opterećivati teškim temama koje unaprijed stvaraju neke obaveze. Mislim da su to neki potezi koje će i naši sugrađani dobro prihvatiti. To su teme koje se pred zastupnicima trebaju naći nakon, a ne prije izbora. Ne radi se o dogovoru s HDZ-om”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

FOTO: Ivan Novosel

Međutim, gradski zastupnik Tomislav Tomašević smatra kako je šteta ionako već napravljena.

“Taj je sporazum potpisan još 2000. godine. Gradski pravnici tvrde da je teret izrade treće faze pročišćavanja otpadnih voda i dalje na Gradu, ali to ćemo još provjeriti. EU odbija financirati to budući da je riječ o privatnoj tvrtki. Vidi se iz dosta točaka koje su povučene da je očito tu HDZ vršio pritisak. Da su takvi bili posljednje četiri godine, onda bi se neki štetni projekti doista i zaustavili, a neki dobri i napravili”, kazao je Tomašević.

FOTO: Ivan Novosel

Klub nezavisnih zastupnika u hitnu je proceduru uputio prijedlog zaključka prema kojem žele stopirati zapošljavanja u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu netom prije izbora.

“Ususret izborima 2017. godine, samo u Čistoći se zaposlilo 400 djelatnika na neodređeno vrijeme. Ostalo je 60 dana do izbora, očekujemo da će svi klubovi ovakav prijedlog prihvatiti da ne bismo išli s nekim mjerama koje bi dodatno financijski opteretile Grad Zagreb. Nadam se da će HDZ podržati prijedlog s obzirom da su sad postali najveći kritičari aktualne vlasti”, izjavio je gradski zastupnik Renato Petek.

FOTO: Ivan Novosel

No, u HDZ-u još uvijek ne znaju hoće li dati zeleno svjetlo.

“Razmotrit ćemo taj prijedlog još tijekom dana”, kratko je poručio predsjednik Gradske skupštine Mislav Herman.

Ipak, sama Jelena Pavičić Vukičević smatra kako ne vidi razlog zašto takav prijedlog ne bi bio prihvaćen.

“Mi se niti prije nismo tako ponašali, iako se uvijek stvarala medijska priča da je to slučaj. Ne može se zaposliti izvan plana i sistematizacije. To svi jako dobro znaju. Kada je kolega Petek to već predložio, ne vidim nikakav razlog ne prihavtiti tako nešto jer i sama tako razmišljam”, objasnila je Pavičić Vukičević.

FOTO: Ivan Novosel

Na optužbe iz Kluba zastupnika SDP-a, da su preuzeli njihov prijedlog o otpisu duga za električnu energiju građanima koji žive u stambenim kontejnerima, zamjenica gradonačelnika se ovako opravdala:

“Mi prije mjesec dana nismo rekli da je njihov prijedlog loš. Samo smo se obratili Vladi Republike Hrvatske zato što je Vlada dala nalog HEP-u da ne ispostavlja račune stradalima u potresu na području Sisačko – moslavačke županije. Smatrali smo da to Vlada treba učiniti i za naše sugrađane. Vlada to nažalost nije učinila. Da, radi se o inicijativi SDP-a protiv koje nisam imala ništa protiv niti prije mjesec dana. Mislim da je samo važno da pomognemo ljudima. Neka si oni kasnije uzmu sve zasluge, nama to nije bitno”, poručila je.

FOTO: Ivan Novosel

Osim što je odgovarala na novinarska pitanja, Pavičić Vukičević je najavila i kako će se njihov kandidat ili kandidatkinja za čelno mjesto Grada Zagreba znati u četvrtak.

“U četvrtak ćemo u prostorijama Stranke rada i solidarnosti imati koordinaciju predsjednika gdje će me oni izvijestiti o željama naših članova na području Grada Zagreba. Potom ću u 18.00 sati sazvati predsjedništvo stranke kako bi potvrdili njihov prijedlog i nakon toga ću se u 18.30 sati obratiti medijima.”