Palača Drašković u centru Dugog Sela uskoro postaje Kulturni centar za posjetitelje

Dugo Selo počinje sa 14,4 milijuna kuna vrijednim EU projektom.

FOTO: Press materijal

Povijesna palača grofova Drašković, bivši Dom zdravlja, a danas napuštena zgrada u samom centru Dugog Sela za dvije godine postat će moderan Kulturni centar.

Na početnoj konferenciji za medije ispred palače u Dugom Selu istaknuto je kako Grad ulaže resurse i poduzima niz aktivnosti kojima je cilj podizanje kvalitete života lokalnog stanovništva među koje spada i projekt Kulturnog centra.

Gradonačelnik Nenad Panian rekao je kako je do sada uloženo 50 milijuna kuna u građevine Dugog Sela te su svi planirani projekti dovršeni na vrijeme.

„Ovaj projekt je zadnji i trenutno najveći u Gradu, naš ponos. Uz deset projekata koje smo ostvarili u posljednje tri i pol godine ovaj je kruna cjelokupnog rada. Svim građanima poručujem kako će na ovom mjestu moći ostvariti sve kulturne, umjetničke i gradske aktivnosti jer će zgrada živjeti svoj „život“, kazao je Panian.

Pozvao je sve kolege gradonačelnike i načelnike da iskoriste mogućnost bespovratnih sredstava za brownfield investicije kako bi ostavštinu predaka priveli funkciji. Najavio je i nove projekte koji će se započeti u Gradu, poput biciklističke staze, obilaznice i Veleučilišta glazbene škole koji će dodatno poboljšati svakodnevni život svim stanovnicima.

„Grad Dugo Selo će postati značajan kulturni europski grad nadomak glavnom gradu i bit će njegova potpora, grad u koji će se doseljavati sve više mladih i grad u koji će investitori željeti uložiti sredstva.“

Grad Dugo Selo prijavio se na dostavu projektnih prijedloga za revitalizaciju brownfield lokacija s projektom „Kulturni centar za posjetitelje u Dugom Selu“ kojim je planirana rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine, napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja u Dugom Selu u Kulturni centar za posjetitelje kako bi se riješio kvalitativni i kvantitativni nedostatak javne kulturne infrastrukture.

Projekt je trenutno najveći projekt Grada vrijedan 14.371.692,45 kuna, a za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 12.212.672,64 kn. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.