Otvoren novi objekt Dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici otvorili su novi objekt Dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama. Riječ je o objektu koji je Grad Zagreb zakupio na 10 godina za potrebe DV Markuševec u Sesvetama putem trajno otvorenog javnog poziva za zakup prostora u privatnom vlasništvu.

“Dobivam 7 novih skupina. Od toga pet jasličkih i dvije vrtićne skupine. S velikom dvoranom i velikim vanjskim igralištem površine 1274 m2. To su kapaciteti za primjer stotinu djece, za zapošljavanje 27 novih djelatnika, tako da ćemo sada imati ukupno na šest objekata 747 djece i 157 zaposlenika”, poručila je Ljiljana Habek, ravnateljica Dječjeg vrtića Markuševec.

Nema ništa ljepše nego otvoriti novi vrtić ili novu školu, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. Ovaj dječji vrtić primit će sedam skupina, a od toga pet jasličkih, za kojih inače nedostaje najviše kapaciteta.

“Ovo je drugi dječji vrtić koji otvaramo kao nova gradska uprava. Do kraja godine otvorit ćemo još dva dječja vrtića. Cijeli investicijski ciklus vezan za dječje vrtiće gdje u nekoliko sljedećih godina planiramo uložiti više od 100 milijuna eura u projekte 26 dječjih vrtića širom Zagreba. To je bez presedana u povijesti Zagreba, takav iskorak u širenju kapaciteta dječjih vrtića. 80% od tih 100 milijuna eura financirat ćemo iz gradskog proračuna. Koristit ćemo maksimalno što možemo iz NPOO-a, odnosno iz EU fondova. Većina toga morat će past na teren gradskog proračuna”, rekao je gradonačelnik.

Trenutno su u tijeku radovi na još sedam dječjih vrtića.

“Odranski Obrež, koji ćemo otvoriti do kraja godine. Isto kao i Sesvetsku Selnicu. Uskoro ćemo otvoriti Ivanju Reku pa onda na proljeće Žitnjak pa Sesvetski Kraljevec pa do nove pedagoške godine Svetu Klaru i Novi Retkovec”, objasnio je Tomašević.

Uz ulaganje u zgrade dječjih vrtića, gradska uprava ulaže u ljude koji rade u dječjim vrtićima.

“U proteklom smo razdoblju znatna sredstva iz proračuna uložili u poboljšanje uvjeta rada u vrtićima, povećanje plaća i drugih materijalnih prava te zapošljavanja odgojitelja na neodređeno vrijeme. Tako da imaju sigurniji status. Jako puno odgojitelja je u zadnjih nekoliko mjeseci iz određenog ugovora dobilo ugovor na neodređeno te zaposlene na ugovore na neodređeno vrijeme. Njihov radni status je sigurniji i to postoje primamljivije radno mjesto. Isto tako, išli smo u dodatno ekipiranje za jasličke skupine s pomoćnim radnicima. Kada gledamo samo ove godine u sustavu gradskih vrtića dodatno je zaposlenih 450 ljudi”, dodao je gradonačelnik Tomašević.

Do početka iduće pedagoške godine gradska uprava planira ukupno 14 vrtića u cijelom gradu. Gradonačelnik je objasnio kako žele u što kraćem roku što više povećati kapacitete dječjih vrtića jer su dali obavezu i obećanje da neće biti neupisane djece u vrtićima u gradu Zagrebu do kraja ovog mandata.

“Ovo je baš primjer vrtića koji je u zakupu. Vrtić se nalazi u objektu koji je prenamijenjen za potrebe dječjeg vrtića od strane vlasnika i koji je Zagreb uzeo u zakup na 10 godina. To je izuzetno bitno iz perspektive sigurnosti i stabilnosti. To je napravljeno na najtransparentniji način. Bio je javni poziv za sve vlasnike objekata u gradu Zagrebu koji su bili zainteresirani da Grad uđe u zakup tih objekata. Trošak prenamijene ovog objekta u dječji vrtić je isto tako bio trošak vlasnika objekta, a ne Grada. Grad je potrošio novac za opremanje samog dječjeg vrtića od 150 000 eura”, obrazložio je.

Šest novih dječjih vrtića bit će otvoreno u gradskoj četvrti do kraja ovog mandata do 2025., obećao je gradonačelnik. A pripremaju projekte za još dva vrtića tako da bi do 2026. trebalo biti gotovo osam novih vrtića za oko 650 djece samo u Sesvetama, inače najvećoj gradskoj četvrti po broju stanovnika. To je bez presedana, osam dječjih vrtića nije se napravilo u deset godina u cijelom gradu, a kamoli u jednoj gradskoj četvrti, zaključio je Tomašević.