Otvoren natječaj za dizajn predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode

Na natječaju mogu sudjelovati profesionalni dizajneri – samostalni autori te interdisciplinarni timovi na čelu s profesionalnim dizajnerom

Ilustracija

U povodu 140. obljetnice zagrebačkog vodovoda Grad Zagreb, Zagrebački holding te Vodoopskrba i odvodnja raspisali su javni natječaj za dizajn predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode. Riječ je o sustavu koji se sastoji od čaša, bokala, boce, termo boce, kalupa za led, inovativnog uporabnog predmeta koji služi ispijanju vode, te prateće ambalaže.

Navedeni se niz predmeta treba identitetski i simbolički povezati uz jedinstven prirodni resurs – pitku vodu iz zagrebačkih vodocrpilišta.

– Hrvatska spada među trideset vodom najbogatijih zemalja u svijetu, a Zagreb je grad snažno oblikovan prisutnošću vode. Legenda o njegovu osnutku uključuje zdenac Manduševac, a grad se danas napaja vodom iz trideset izvora. Analize zagrebačke vode potvrđuju njezinu visoku kvalitetu i zdravstvenu ispravnost. Zahvaljujući tome Zagreb se svrstava među europske metropole čija se voda može piti iz slavine. Tu blagodat želimo istaknuti predmetima čije oblikovanje tražimo – istaknula je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Natječajem se, među ostalim, traži dizajn za čaše, bokal i inovativni predmet za ispijanje vode. Natječaj je otvoren do 10. prosinca 2018. godine.

Kriteriji po kojima će se radovi pristigli na natječaj ocjenjivati, su izbor ekološki prihvatljivih materijala, ekonomičnost, funkcionalnost, oblikovanje, ergonomičnost, estetika, održivost, izvedivost rješenja, interdisciplinaran pristup radu te mogućnost pojedinačnih aplikacija vizualnih obilježja Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga te Vodoopskrbe i odvodnje.

Na natječaju mogu sudjelovati profesionalni dizajneri – samostalni autori te interdisciplinarni timovi na čelu s profesionalnim dizajnerom. Studenti dizajna mogu se javiti na natječaj mentoriranim radovima.

Oblikovane predmete koristit će gradski i državni dužnosnici te djelatnici i suradnici Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i Vodoopskrbe i odvodnje.

 

Press materijal