Otvaraju se klizišta na Dubravkinom putu?

Građani su primjetili otvaranje klizišta na Dubravkinom putu, pa su u obliku pisma upozorenje poslali novinarima.

“Uživate u ugodnoj šetnji Zagrebom za vrijeme Adventa?

Ni ne slutite opasnost koja vreba dok prolazite Dubravkinim putem, jednom od najljepših šetnica u blizini centra grada. U nedjelju popodne je aktivirano klizište na sjevernom ulazu na Dubravkin put. Oko desetak kubičnih metara tla je odronjeno na stube koje se nalaze u tom dijelu puta. Na šetnici se često mogu sresti starije osobe s kućnim ljubimcima, zaljubljeni parovi, joggeri rekreativci, ali i djeca. Na sreću, u vrijeme odrona u tom dijelu nije bilo nikoga.

Klizište je aktivirano obilnim oborima u nekoliko posljednjih dana. Nakon što je masa tla postala preteška da bi je trenje između čestica zadržalo jednostavno je otklizala na put, koji se nalazi u podnožju. Sve se odigralo u nekoliko sekundi. Nedovoljno dugo za bilo kakvu refleksnu reakciju osobe koja se mogla naći ispod.

Osim oborina, krivca treba tražiti i građevinama koje se nalaze iznad klizišta, u Jurjevskoj ulici. Građevine svojom težinom doprinose težini padine i potiču nestabilnost. Već se dugo upozorava razne Gradske urede odgovorne za taj problem, ali ne dolazi do nikakvih poteza prevencije potencijalno opasnih padina u Gradu Zagrebu.

Možda bi inicijativu trebala preuzeti Državna uprava za zaštitu i spašavanje zajedno s Hrvatskim geoloških institutom koji se uzimaju kao najstručniji u tom području.
Trenutno odronjena masa tla preprječuje put te je opasna za sve koji prelaze preko nje jer je sa zapadne strane puta litica. Preporuča se građanima da do daljnjeg izbjegavaju taj dio puta, koji ni 12 sati nakon odrona nije obilježen ni zatvoren.

Na kraju ostaje pitanje koliko će se čekati prva ljudska žrtva na klizištu u Hrvatskoj da se krene u ozbiljne mjere prevencije opasnosti.”

-stoji u pismu Stipe Vickovića, mag.ing.geol.