Otok Ivanich obilježava 920 godina svog postojanja

Autor: Iva Nikšić 11/12/2013 14:59

‘Pogled u prošlost: 920 godina povijesti Otoka Ivanicha’ tema je ovogodišnjeg znanstvenog skupa koji će se održati ovu subotu, 16. studenog, u općini Kloštar Ivanić. Obljetnica ovog područja osnovanog daleke 1093. godine, kroz znanstveni skup prikazat će povijest područja koja danas obuhvaća tri lokalne samouprave: općinu Križ i Kloštar Ivanić te Grad Ivanić – Grad.

– Ovaj skup bit će održan kroz tri sekcije, a zanimljivo je da građani mogu sami izabrati onaj dio kojih ih zanima. Satnica programa bit će objavljena na službenim stranicama Ivanić-Grada i stranicama drugih općina. Izdan je i Zbornik povodom znanstvenog skupa koji će biti dostupan u turističkom uredu našega grada – rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada.

Prošlo je dva desetljeća od velikog znanstvenog simpozija kada je proslavljena 900. obljetnica Ivanicha održana 1994. godine. Ovogodišnjim skupom želi se osvijetliti Hrvatska povijest ovoga područja posljednjih 20 godina koju su zadesile gospodarske, društvene i političke prilike.

– Malo se mjesta može pohvaliti poviješću koja ima tako duboko i jasno zapisan trag o svemu što se ovdje događalo. Ne smijemo dopustiti da ime ‘Ivanich’ padne u zaborav – poručio je fra Tomislav Božiček.

Ovaj znanstveni skup pokrenula je Hrvatska franjevačka provincija kako bi očuvala baštinu ovoga područja. Građani će imati prilike vidjeti spomenike kulture koji su sakralnog karaktera jer je upravo na ovom području hrvatsko-ugarski kralj Ladislav osnovao zagrebačku biskupiju. Gradonačelnik Ivanić Grada ovom je prilikom iznio i planove za buduće vrijeme.

– Okrenuli smo se tome da Ivanić-Grad prezentiramo na najbolji način, poboljšamo turističke sadržaje i da ga na koncu približimo turistima. Važno je spomenuti da Ivanić-Grad nema muzej. Ušli smo u tu fazu osnivanja povijesnog muzeja kako bi smo podigli razinu kulturnog razvoja ovoga područja – najavljuje Leš.