Ostanite fizički i mentalno aktivni unatoč Parkinsonovoj bolesti

Procjenjuje se da od Parkinsonove bolesti u svijetu boluje 7 do 10 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj se prema potrošnji lijekova govori o 17.000.

FOTO: Zagrebancija.com

Parkinsonova bolest je kronična, progresivna i druga najčešća neurodegenerativna bolest. Procjenjuje se da od Parkinsonove bolesti u svijetu boluje 7 do 10 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj se prema potrošnji lijekova govori o 17.000. Pretpostavlja se da je broj osoba s parkinsonovom bolešću u Hrvatskoj ipak veći jer 25% oboljelih ostane nedijagnosticirano. Na Cvjetnom trgu održana je javnozdravstvena akcija kako bi građane upozorili na ovu bolest. Ove godine moto je bio: Ostanite fizički i mentalno aktivni unatoč Parkinsonu, kao i stalni moto Europske udruge za Parkinsonovu bolest („Ujedinjeni protiv Parkinsonove bolesti“).

FOTO: Zagrebancija.com

– o Parkinsonovoj bolesti se ne govori dovoljno nažalost. Ljude najčešće ne zanima dok ne dobiju simptome, a onda počnu pitati krive ljude. Jako je bitno educirati se o tome kako izgleda Parkinsonova bolest i kada se pojave simptomi, javiti se doktoru kako bi se što prije dala terapija. Ovom akcijom želimo osvjestiti simptome, ali i kako se nositi s problemima koje ti isti simptomi stvaraju jer najviše se s problemima nosi obitelj oboljelih. Nekoliko je načina kako se aktivno nositi s bolešću, a to su mentalni trening, art terapija, ples… Važno je biti fizički aktivan, vježbati i biti pozitivan u nošenju s bolesti – rekla je Vladimira Vuletić, predsjednica Udruge Parkinson i mi.

Dijagnoza Parkinsonove bolesti se postavlja klinički na osnovu prisutnosti glavnih simptoma kao što su: tremor u mirovanju, zakočenost, postularna nestabilnost, otežana komunikacija zbog tihog monotonog govora i smanjenje ekspresije muskulature lica. Gubitak njuha jedan je od najranijih simptoma Parkinsonove bolesti, a može se pojaviti i 10 godina prije motoričkih simptoma.

– Terapija u pješčaniku u kojemu se radi s različitim materijalima, pa kombiniramo pijesak i neka druge organske materijale poput lišća, grančica, kamenja i gline koja se može modelirati i izrađuju se različite figurice. Time vježbamo finu motoriku, rad s tim materijalima ima posebna psihodimanska sredstva i ona usmjeravaju našu psihu u motoričku i tako dolazimo u kontakt sa osjećajima kako bismo uopće došli u kontakt samima sa sobom – objasnila je Tara Beatarac, likovni terapeut.

Parkinsonova bolest nastaje zbog propadanja stanica u dijelu mozga, a zbog nedostatka dopamina kretnje su sporije, a kada propadne 50 – 70% stanica, javljaju se motorički simptomi.

Za ovim stolom ponudili smo im različite vježbe pamćenja i pažnje, koje bi mogli prakticirati kod kuće kako bismo umanjili kognitivne deficite – nadodala je Ines Torić, klinički psiholog.

Grad Zagreb redovito podržava ovakve akcije.

– Ono što je Grad Zagreb napravio, osigurao je podršku i pomoć. Mi osiguravamo potrebe osobama koje s pretrpjele moždani udar, Parkinsonovu bolest ili neke druge poteškoće, osiguravamo radne terapeute. Radni terapeut je neizostavna karika, nakon postavljanja dijagnoze, u podršci i pomoći oboljelima i njihovim obiteljima. Sufinanciramo radne terapeute, koji odlaze u dom korisnika i pomažu im, unaprijede prostor koji će im olakšati svakodnevni život, spriječavaju padove i ozljede – poručila je Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice gradskog ureda za zdravstvo.

Važna je edukacija liječnika, koji prvi vide pacijente i mogu prepoznati bolest, zaključila je Šentija Knežević.

S obzirom na složenost bolesti, bolesnicima je neophodan multidisciplinaran pristup u liječenju koji uključuje neurologe, liječnike obiteljske ili opće medicine, medicinske sestre, psihologe, psihijatre, fizijatare, fizioterapeute, socijalne radnike i ostale struke.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA