Održana 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021

Ovogodišnja 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021, održala se od 14. do 16. listopada 2021. u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske

FOTO: Press materijal

Na izložbi je predstavljeno više od 180 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

Priliku za predstavljanjem svojih inovacija na izložbi imali su i mladi autori, učenici srednjih tehničkih škola te studenti hrvatskih sveučilišta za koje je, kao i za osnovnoškolce, pripremljen popratni program s brojnim radionicama iz STEM područja.

Prvog je dana održana i tribina pod nazivom „Inovacije i transfer tehnologije kao poticaj
gospodarskog razvoja Republike Hrvatske“. U sklopu sajma održane su brojne radionice za sve uzraste, tako su održane radionice „LegoWeDo“ na kojoj su sudjelovali učenici OŠ Grigora Viteza i OŠ Marija Jurić Zagorka te radionice „Arduino“ gdje su učenici I. tehničke škole Tesla sklapali igraču konzolu MAKERbuino mladog inovatora Alberta Gajšeka.
Ujedno je bilo organizirano i predavanje koje je pobudilo veliki interes među poduzetnicima i inovatorima “Financijska perspektivan EU za razdoblje 2021. – 2027. – Prilike za poduzetnike inovatore“ koju je vodio senior consultant PwC-a Franjo Benjak.

Izložba je završila u subotu 16. listopada tradicionalnom dodjelom nagrada i medalja. 22 inovacije nagrađene su zlatnom medaljom, 32 inovacije srebrnom te 41 inovaciju brončanom medaljom.