Od Zagreba do Velike Gorice vozit će tramvaji

Tramvajska linija Zagreb - Velika Gorica

Autor:

Sarah Srdar

4/27/2013 16:07

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Velika Gorica smjestila se na šesto mjesto po broju stanovnika. Njih 63.517 živi u ovom gradu udaljenom od Zagreba svega 18-ak kilometara. Prema mišljenju mnogih, riječ je o gradu nedovoljno iskorištenih potencijala , pa se stoga već godinama predlaže niz projekata za uređenje. Među 20 velikih projekata za razvoj Velike Gorice do 2020. godine, objavljenih na web stranici http://www.gorica2020.eu/, između ostalog, nalazi se novi terminal Zračne luke, uvođenje tramvajske linije od Zagreba do Velike Gorice, kao i novi centar grada bez automobila.

1. TRAMVAJSKA LINIJA VELIKA GORICA – ZAGREB

Cilj uvođenja tramvajske linije od Gorice do Zagreba je rješavanje problema nedostatnih i skupih kapaciteta, navode iz Gorica 2020. Samom izgradnjom novog terminala Zračne luke predviđeno je i povezivanje Plesa i Zagreba tramvajskom linijom preko Domovinskog mosta. U dogovoru sa koncesionarom Zračne luke, dodaju, tramvajska linija bi se produžila do Velike Gorice, a radovi bi se financirali dijelom sredstava komunalnog doprinosa koji je koncesionar dužan uplatiti Gradu Velikoj Gorici.

2. NOVI TERMINAL ZRAČNE LUKE

Ukupna investicija u izgradnju novog terminala Zračne luke Zagreb iznosi gotovo 2,5 milijardi kuna, a novi terminal će, smatraju, potaknuti i nove investicije na području Velike Gorice i Zagreba. Grad Velika Gorica na ovaj će način predstaviti i ponuditi investitorima svoje razvojne potencijale, a sve s ciljem kako bi što veći dio tih novih investicija ostao u Velikoj Gorici.

3. CENTAR GRADA BEZ AUTOMOBILA

Niz ideja je već predložen kako bi se urbanistički i arhitektonski redefinirao centar Gorice. Posljednja ideja je novi centar grada sa upravnim, trgovačkim, ugostiteljskim i kulturnim sadržajima. Provedba ovog projekta uključuje izradu i predstavljanje urbanističkog rješenja novog gradskog središta, zatvaranje područja Trga Kralja Tomislava i dijela Zagrebačke ulice za promet i pretvaranje u pješačku zonu, te izgradnju novih objekata na području novog gradskog središta, kao i uređenje šetnice.

-.-Gorica 2020-.-Sveučilište Velika Gorica4. SVEUČILIŠTE U VELIKOJ GORICI

Kroz osiguranje pravnih, organizacijskih i financijskih uvjeta za stvaranje Sveučilišta u Velikoj Gorici, cilj je transformirati velikogoričko Veleučilište u sveučilište sa nizom studijskih programa.

5. SUVREMENI MEDICINSKI CENTAR

Grad planira u dogovoru s Vladom RH izraditi projekt bolničkog centra, te osigurati zemljište i svu potrebnu infrastrukturu za gradnju bolničkog centra sa rodilištem i smještajem za brigu o starijim i nemoćnim osobama.

6. GOSPODARSKE ZONE

Gospodarska zona Rakitovec – Turopolje je dovršena i spremna za prihvat investitora, a komunalnom infrastrukturom oprema se gospodarska zona Vukovinsko polje. U pripremi je projekt gospodarske zone u Kušancu, a sve s ciljem privlačenja investitora i otvaranjem novih radnih mjesta.

7. GRADSKA SPORTSKA ZONA SA BAZENOM

Kroz dovršetak izgradnje sportske dvorane, izgradnju zatvorenog bazena sa popratnim sadržajima, obnovu gradskog stadiona i stavljanje sportske ambulante u punu funkciju, cilj ovog projekta je izgradnja cjelovite sportske zone koja bi svojim sadržajima zadovoljila potrebe Velikogoričana za sportsko-rekreacijskim sadržajima, te omogućila razvoj vrhunskog sporta.

8. REKREACIJSKI CENTAR NA VODI ČIČE I JEŽEVO

Još jedna ideja je stvaranje sportsko-rekreacijskih centara na velikogoričkim jezerima koji će zadovoljiti potrebe Velikogoričana za ljetnim kupalištem i vodenim sportovima. Za to je nužno uređenje kupališta i vodenih parkova, te sadržaja za sportove na vodi, ali i izgradnja ugostiteljskih objekata.

Osim ovih osam projekata, predloženo je još njih 12, a to su komunalna infrastruktura dostupna svakom domu, Program poticane stanogradnje, Rezidencijalna zona Vukomeričke gorice, novi sustav grijanja, solarni grad, gradski razvojni fond, Zdravi grad – grad jednakih mogućnosti, Ekoregija Velika Gorica, biciklističke i pješače staze, eGorica – Digitalni grad, novi model gradske uprave i VG Poslovno – komunalni centar.