Od veljače strože zabrane domaćih životinja

Svinja

Autor:: Dunja Dulčić 1/21/2012 10:26

U naseljima na rubnim dijelovima Zagreba sve vrvi od novogradnji i nebodera koji daju dojam urbanosti velegrada, no odmah pored njih nalaze se domaćinstva u kojima se uzgajaju domaće životinje poput svinja, kokoši ili čak krava.

Iako postoje zakonom propisane granice nakon kojih se mogu držati domaće životinje u dvorištima, te granice nalaze se daleko od kvartova poput Jakuševca, u kojem se kako saznajemo iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo krije najviše domaćinstava s domaćim životinjama. Do kažnjavanja i sanacije takvih domačinstava dolazi tek kad komunalni redari zaprime prijavu da postoji dvorište u kojem se uzgajaju domaće životinje.

-.-Prijatelji životinja-.-Kuda ide granica nakon koje se mogu držati domaće životinje pročtajte ovdje. Objekti u kojima se drže domaće životinje moraju biti udaljeni najmanje 15 metara od susjednoga stambenog objekta i najmanje 200 metara od škole, vrtića, zdravstvenih ustanova i vodocrpilišta.

Saznajemo kako je u tijeku promjena propisa o granicama unutar kojih se može držati domaće životinje na području Zagreba, te će od sada ova linija biti znatno šira i ići dalje od Čučerja i okolnih naselja.

– Proces stupanja na snagu nove naredbe o promjeni ovih granica je pri kraju i očekuje se kako će na snazi biti do polovice veljače – otkrila nam je Biserka Petošić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo saznajemo kako je bilo puno pritužbi građana na područja na kojima se dogodila urbanistička ekspanzija posljednjih godina te da je upravo na tim mjestima najveća koncentracija domaćinstava koja uzgajaju domaće životinje jer su stanovnici zadržali svoje stare navike iz vremena kada tu još nisu bila izgrađena cijela nova naselja.

– Neki ljudi žive od tih domaćih životinja pa im nije lako oduzeti ih, no nakon prijave komunalnim redarima, odmah se kreće u takav postupak – pojasnila je Petošić.