Obilježena 30. godišnjica osnutka 1. Velikogoričke topničke bojne

Na velikoj obljetnici okupile se brojne osobe

Danas je u Društvenom domu Bukevje održana 30. godišnjica osnutka 1. Velikogoričke topničke bojne. Gosti imali su prilike pogledati dokumentarni film ‘Zauzimanje vojarne Velika Buna’, te kratki dokumentarni film o 1. Velikogoričkoj topničkoj bojni.

– Danas smo se okupili kako bi se družili, ali i prisjetili kako je to izgledalo prije 30 godina. Ova postrojba imala je značajnu ulogu jer su se Velika Gorica, Turopolje i Zagreb branili na Kupi. Ni jedna gardijska brigada nije bila na tom području, stoga smo sve radili potpuno sami. Na cijeloj bojišnici od Šišinca do Lijevih Štefanki djelovalo je naše topništvo s utvrđenim minobacačkim položajima trećeg stupnja. Na sreću, žrtava nije bilo jer je sustav zapovijedanja funkcionirao. Vodili smo računa o svakom segmentu i svakom životu – otkrio je prvi ratni zapovjednik topničke bojne Stjepan Dianežević.

Svečanosti je nazočio i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

– Naši hrvatski branitelji najzaslužnijii su što svi mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Domovini. Na današnji dan prisjećamo se svih onih vitezova i heroja Domovinskog rata koji su dali svoj život za Hrvatsku – istaknuo je Kolarec.

 

 

* ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM