Novakova ulica uskoro postaje zonom smirenog prometa, a postoji i mogućnost probijanja prema Šalati

Zona smirenog prometa je područje u naselju obilježeno propisanim prometnim znakom, u kojem se vozila ne smiju kretati brzinom većom od brzine hoda pješaka i u kojem je dječja igra svugdje dopuštena

Novakova ulica predstavlja kompleks najamnih vila u centru Zagreba koje od 1930-ih godina projektira prva generacija hrvatskih modernih arhitekata u tzv. internacionalnom stilu prema uzorima velikih arhitekata kao što su Adolf Loos, Walter Gropius ili Le Corbusier.

Jedna od, kako kaže Milan Bandić, najelitinijih ulica u gradu Zagrebu uskoro će dobiti i svoje novo ruho.

– Došlo je vrijeme da ju uredimo, obnovimo nogostupe, pločnike, riješimo prometnicu i promet u mirovanju. Radovi traju već dva tjedna i trajat će još toliko, ali sve će biti na vrijeme gotovo – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

– Planira se zamijeniti postojeći sloj asfalta, rubnjaci i nogostupi. Ulica je sama po sebi uska zbog čega ju nismo mogli širiti za dvosmjerni promet. Osigurat ćemo pješacima nesmetano kretanje nogostupom postavom stupića – kazao je Alan Ordulj, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Novakova ulica i inače je u prvoj zoni naplate parkiranja i stanari mogu kupiti povlaštenu kartu za parkiranje.

– No, zbog tehničkih uvjeta ulice nije ih bilo moguće osigurati. Naša je ideja u suradnji s prometnom policijom Grada Zagreba provesti pilot projekt i cijelu ulicu proglasiti zonom smirenog prometa, što znači da bi maksimalna brzina bila pet kilometara na sat (5 km/h). Na taj bismo način pješacima osigurali nesmetano kretanje, a vozila bi se mogla parkirati na bilo kojem mjestu gdje ne smetaju odvijanju ostalog prometa. Na taj bi način Zagrebparking stekao uvjete naplate parkinga – objasnio je Alan Ordulj.

Ordulj je naveo kako postoji i mogućnost probijanja Novakove ulice prema Šalati.

– Upravo se radi projektna dokumentacija kako bi se to napravilo. Ali, to sve ovisi samo o volji stanara – dodao je Ordulj.