Nova usluga u sustavu e-Građani: digitalizacija procesa prijava i upisa u odgojno-obrazovne ustanove (e-Upisi)

Opći cilj projekta je unaprjeđenje učinkovitosti sustava javne uprave u pružanju usluga građanima informatizacijom procesa i razvojem e-usluga u području odgoja i obrazovanja, a trajanje projekta je 36 mjeseci

U Ministarstvu uprave potpisan je ugovor ‘Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove (e-Upisi)’ vrijedan 40 milijuna kuna od čega se 85 posto sufinancira iz fondova Europske unije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uz nazočnost partnera na projektu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te ravnatelja CARNET-a Gorana Kezunovića.

Realizacijom projekta digitalizirat će se procesi u odgojnim i obrazovnim ustanovama, te će se hrvatskim građanima omogućiti upis u programe koje te ustanove nude putem elektroničkih usluga, u cijelosti bez potrebe za donošenjem potvrda i ispunjavanjem obrazaca rukom.

Podaci koji su potrebni da se upis u odgojne i obrazovne ustanove može obaviti u skladu s propisima pribavit će se elektroničkim putem od tijela koja su za te podatke nadležna, a sukladno odredbama Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

– Projekt e-Upisi četvrti je potpisani projekt Ministarstva uprave iz domene digitalizacije koji se sufinancira iz europskih fondova, odnosno Europskog socijalnog fonda (ESF). Elektroničke usluge upisa u odgojno-obrazovne programe bit će razvijene kao kompleksne e-usluge odnosno kao usluga koja omogućava korisniku pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u rješavanje zahtjeva, što smanjuje trošak vremena, posebice zaposlenih, za korištenje javne usluge – istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević.

Kuščević je pojasnio kako će nove usluge biti dostupne putem sustava e-Građani, čime se osigurava veća dostupnost usluga te se pojednostavljuje njihovo korištenje kroz postupno potpuno ukidanje potrebe za donošenjem raznih potvrda koje su do sada bile potrebne za korištenje javnih usluga.

Ovim se projektom planiraju razviti sljedeće cjeline i uspostaviti sljedeće elektroničke usluge:

• Prijave  i  upisi u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

• Prijave  i  upisi u osnovne škole

• Prijave  i  upisi u srednje škole

• Prijave  i  upisi  u učeničke domove

– Projekt e-Upisi nastavlja se na već potpisane ugovore s Ministarstvom uprave te čini dio cjeline modernizacije javne uprave. Do sada je Ministarstvu uprave i partnerima dodijeljeno sedam ugovora iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti više od 240 milijuna kuna koji će značajno unaprijediti dostupnost javne uprave građanima. Kroz ovaj projekt osiguravamo roditeljima mogućnost upisa djece putem sustava e-Građani kroz cijelu vertikalu obrazovanja, od vrtića do fakulteta.  Posebno me veseli da će se razviti usluga Nacionalni informacijski sustav obrazovanja odraslih budući da statistika pokazuje da je samo 3% hrvatskih građana uključeno u neki vid cjeloživotnog učenja.  Naš je cilj to promijeniti jer se tržište rada kontinuirano mijenja, a cjeloživotno obrazovanje dio je odgovora na te promjene kroz podizanje konkurentnosti naše radne snage bilo da je riječ o nezaposlenima ili zaposlenima – poručio je ministar Pavić.

– Glavni cilj projekta je omogućiti građanima, korisnicima usluga MZO-a, brz i jednostavan upis u željenu ustanovu bez nepotrebnih administrativnih poslova. Pored administrativnog rasterećenja, osigurava se transparentnost, jednostavnost, mogućnost analize te interoperabilnost. Ovo je i antikorupcijska mjera posebno u kontekstu provjere diploma koju smo pokrenuli jer će to uvelike olakšati proces. Radi se o informatizaciji procesa upisa od vrtića do cjeloživotnog obrazovanja – zaključila je ministrica Divjak.

Također, najavljeno je kako će,  uvažavajući neovisnost jedinica lokalne samouprave kao i želju za poticanjem ravnomjernog regionalnog razvoja, Ministarstvo uprave obaviti javni poziv osnivačima ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja  za sudjelovanje u ovom projektu. Sukladno kriterijima navedenog poziva određeni broj ustanova bit će opremljen računalnom opremom iz sredstava projekta dok će se sve prijavljene ustanove moći koristiti uspostavljenim sustavom.

Provedbom ovog projekta Ministarstvo uprave nastavlja promovirati razvoj digitalizacije usluga koje javna uprava pruža građanima

• Prijave na visokoškolske ustanove i registar državne mature

• Nacionalni informacijski sustav obrazovanja odraslih

• e-Matica.

Opći cilj projekta je unaprjeđenje učinkovitosti sustava javne uprave u pružanju usluga građanima informatizacijom procesa i razvojem e-usluga u području odgoja i obrazovanja, a trajanje projekta je 36 mjeseci.

 

Press materijal