NIŠTA OD KONSTITUIRANJA: Skupština “pala” na prvom pokušaju

S obzirom na to da nije bilo prijedloga za izbor članova Mandatnog povjerenstva, novi pokušaj konstituiranja će biti zakazan u roku od 30 dana

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Iako se jutros činilo kako je na pomolu dogovor između Milana Bandića, HDZ-a i Brune Esih, te kako će se uspjeti složiti većina i konstituirati Gradska skupština, do toga nije došlo.
Sjednica je trajala svega pet minuta. S obzirom na to da nije bilo prijedloga za izbor članova Mandatnog povjerenstva, novi pokušaj konstituiranja će biti zakazan u roku od 30 dana.

– Stekli su se preduvjeti za početak razgovora koji počinju tek danas. Razgovori će teći u programskom smjeru, reći ćemo kako i čime mislimo poboljšati kvalitetu života i javnih usluga u Zagrebu. To je pretpostavka naše suradnje, a tek potom slijedi dogovor oko konstituiranja većine u Skupštini, odnosno daljnjem funkcioniranju klubova većine – rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić – Vukičević.

U javnosti se spominje kako bi predsjednik Gradske skupštine trebao biti iz redova HDZ-a. Navodno je to mjesto ponuđeno Dragi Prgometu koji još nije siguran hoće li ga prihvatiti, iako je donedavni pretendent na to mjesto bio Andrija Mikulić.

– Želja nam je da se Skupština formira što prije radi stabilnosti vladanja u Zagrebu. Razgovarat ćemo ovih dana s gradonačelnikom o našim projektima koje želimo ostvariti, a onda to podrazumijeva određene dužnosti, kao i kadrovska rješenja – kaže Drago Prgomet.

Na novinarski upit o tome u kakvim su odnosima Mikulić i Prgomet odgovaraju odličnim.

– Ne razumijem pitanje – kaže Mikulić, dok je Prgomet sa smješkom dobacio “nismo u braku”.

– Očekujemo sutra ozbiljno i odgovorno participirati u vlasti i tako ćemo pristupiti razgovorima koji danas počinju. Preimenovanje Trga maršala Tita je samo jedna, simbolična točka i sada imamo samo načelnu potvrdu da će se to i dogoditi. Bez 26 potpisa gradskih zastupnika da će se ruke i podići u tom smislu ne možemo pristupiti daljnjim pregovorima – ističe Bruna Esih.

Pregovori počinju danas, a kojim će se tempom odvijati – ne znamo. Sve uključene strane tvrde kako se ništa neće događati “ispod stola”, već će proces biti transparentan, a javnost pravovremeno obaviještena o tome što se pregovara.