Nezaposlenost mladih doseže gotovo 50 posto

Autor: M.W. 1/14/2015 15:22

Uslijed zabrinjavajućih podataka o iznimno visokoj stopi nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj, inicijativa Za rad spremne provodi istraživanje ‘Mladi na tržištu rada’.

Uz brojne pokušaje da se raznim mjerama smanji stopa nezaposlenosti mladih, činjenica jest da i dalje nedostaju kvalitetne analize kojima bi se pokazale realne potrebe mladih koji su izašli iz obrazovnog sustava te kročili na tržište rada. Anketu koja se provodi u sklopu Projekta možete ispuniti OVDJE.

– Svrha ovoga istraživanja jest da se dobiveni rezultati pretoče u smjernice za donošenje novih poticajnih mjera za zapošljavanje, kojima će se dugoročno dokinuti tendencija rasta nezaposlenosti mladih. Istraživanje će ujedno pomoći institucijama, ali i mladima, pri što lakšem prijelazu iz obrazovnoga sustava u svijet rada – objasnila je pravnica u CESI-u Ena Knežević.

Anketa je u potpunosti anonimna, a rezultati istraživanja koristit će se s ciljem unaprijeđenja položaja mladih. Anketa se odnosi na sve osobe između 18 i 30 godine života koje su završile neki oblik školovanja, odnosno, koje se nalaze na tržištu rada.

Istraživanje se provodi u sklopu projekta ‘Za rad spremne’ koje provodi Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Krapina i Mrežom udruga Zagor, a koje financijski podržava Ministarstvo socijalnih politika i mladih.