Nećemo trgovački lanac, izgradite nam vrtić

Autor: Mateja Vukmirović 3/11/2015 15:16

Želimo napokon imati vrtić za djecu, uređen park i parkirna mjesta, tim su nas riječima dočekali stanovnici Sloboštine. Njihova donedavno zelena površina na kojoj su se okupljala djeca i osobe s cerebralnom paralizom pretvorena je u gradilište na kojom bi trebala niknuti trgovina velikog trgovačkog lanca.

– Već 30 godina nam obećavaju dječji vrtić. Mi smo svoju djecu vozili u vrtiće po drugim mjestima i upravo je parcela koja je sada sporna bila namijenjena za našu djecu. U listopadu prošle godine samo je iznenadno netko posjekao drveće – ispričao nam je stanovnik Sloboštine Jelenko Antolović.

Ova livada nalazi se preko puta Centra za osobe s invaliditetom čiji štićenici trebaju okruženje bez buke i stresa, no preko puta Centra nalazit će se, navodno, trafostanica i odlagalište komunalnog otpada.

– Kažu da će tu biti trgovački lanac i to tik uz našu zgradu. Blagajne će nam biti skoro u dnevnom boravku i život će ovdje biti nemoguć. Ovo je privatni interes koji je iznad društvenog i javnog interesa – dodao je Antolović koji s ostalim stanovnicima tvrdi da se radi o mutnim poslovima i da je ovo još jedna u nizu suludih prodaja.

– Na tabli gdje se označavaju radovi stoji da je investitor Grad Zagreb, a prije pet tjedana je Ured gradonačelnika objavio da se poništava financiranje tog projekta jer je jedna firma koja je investitor centra odlučila donirati sredstva za uređenje prostora – kazao je Zdenko Sekelj koji živi u zgradi do gradilišta.

Očajni stanari pokušali su državnim službama objasniti da njima ne treba nova trgovina, već mjesto susreta za njihovu djecu. Čak su uložili niz prigovora, no nitko im nije odgovorio.

– Prostor je bio u vlasništvu Grada Zagreba, ali 30. lipnja promjenom GUP-a je ta parcela bila na razmatranju. Uložili smo 70 prigovora GUP-u za prenamjenu zemljišta i nitko nije dao odgovor. Mi i dalje nastavljamo borbu i nadamo se da će istina pobijediti – rekao je očajni stanovnik Sloboštine.