Nastavljaju se dokumentarci u Crnogorskom domu

Nastavljajući projekt DANI CRNOGORSKE KULTURE Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb

u okviru Dana crnogorskog filma s temom BAŠTINA, u suradnji s Crnogorskom kinotekom, organiziraju  10. 10. 2018. s početkom u 19h uCrnogorskom domu, Trnjanska cesta 35 Zagreb, projekciju filmova:

 

KULTURNO NASLJEĐE BALŠIĆA  i  ŽABLJAK CRNOJEVIĆA

Gosti večeri su režiseri filmova: Ognjen Radulović i Branko Baletić

 

KULTURNO NASLJEĐE BALŠIĆA / 38′.29”/

Film predstavlja najvažnije segmente kulturne baštine dinastije Balšić, koja je na kompleksan način obilježila ranu istoriju crnogorske države od 1360. do 1421.

S obzirom na činjenicu da se malo zna o ovom bogatom razdoblju naše prošlosti, realizacijom ovog projekta osvijetljena je  jedna od najznačajnijih epizoda

crnogorske istorije. Pored artefakata dostupnih na teritoriji Crne Gore, tematski su obuhvaćeni i zabilježeni svi dragocjeni muzejski eksponati i dokumenta koji se čuvaju van njenih granica.

Režija Ognjen Radulović, produkcija Crnogorska kinoteka, tekst potpisuju Aleksandar ČilikovĐorđije BorozanSlobodan Čukić i Niko Martinović,

organizatorka Aleksandra Cerović, snimatelj Vladimir Vučinić, montažer Nemanja Bečanović, za muziku je bio zadužen Leo Đokaj.

(Proizvodnja Crnogorska kinoteka 2017.)

 

ŽABLJAK CRNOJEVIĆA /38,:47”/

Ovo je dokumentarni film sa arhivskim i novim snimcima, istorijskim činjenicama, bez sagovornika. Film govori ne samo o važnosti grada, nego i o prvoj štampariji Južnih Slovena

koju su Crnojevići osnovali. Film je rađen duže od dvije godine, jer prati kako izgleda grad u raznim godišnjim dobima, sniman iz svih mogućih uglova.

Tokom snimanja, pretraživana je dokumentacija potrebna za spikerski tekst, kako bi se izbjeglo pogrešno navođenje pojedinih važnih istorijskih podataka.

Ovaj istorijski grad se nalazi na petnaestak kilometara od Podgorice, a ne postoji nikakvo obilježje?! Nijesu uređene ni pristupne staze.

Riječ je o mjestu u kome je utemeljena država Crna Gora i njeno ime pa je tim više neshvatljiv odnos institucija prema tako važnom istorijskom i kulturnom objektu.

Režija Branko Baletić, produkcija NVO „Žabljak Crnojevića film“ i „B film Montenegro“, saradnici Novak Kilibarda i Ognjen Radulović,direktor fotografije Vladimir Vučinić,

muzički suradnik Leo Đokaj, vođa snimanja Predrag Kalezić.

(Podgorica 2017.)

 

Program se realizira uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.