Napad na Zagreb ne smijemo zaboraviti

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta

Autor:: Amalija Šašek 5/2/2010 19:40

Prije točno 15 godina, 2. i 3. svibnja 1995. godine pobunjeni su Srbi raketnim sustavom ‘Orkan’ s kasetnim punjenjem napali Zagreb. Bila je to njihova osveta za vojni poraz u akciji Bljesak, a tragični događaj u Zagrebu je odnio 6 života, dok je još 205 bilo ozlijeđeno. Projektili su padali na dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika Centar, te HNK. U spomen na taj dan glavni grad od 2007. godine ima ‘Trg svibanjskih žrtava 1995’, koji se nalazi blizu križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, mjesta gdje su “zvončići” ubili nekoliko građana.

Godišnjica tragičnog napada ne obilježava se posebno, a što misle o tome pitali smo gradske političare.

Željka Antunović iz SDP-a sjeća se da je kobnog dana, kad je prva bomba pala na Zagreb, bila na radnom mjestu, u redakciji jednog stručnog časopisa i to na odjelu računovodstva.

– Bila sam zabrinuta gdje su mi djeca. Ured gdje sam radila bio je u Gotovčevoj i prva detonacija se jako osjetila. Odmah sam uzela telefon u ruke, ali linije su već bile blokirane – ispričala nam je Željka Antunović, koja smatra da se dan napada na Zagreb ne treba posebno obilježavati, ali dodaje kako to ne znači da se ne treba podsjetiti na tu tragediju.

– Spadam u one koji žele zaboraviti sve ružne stvari i sjećati se samo onih lijepih. Međutim, dobro je podsjetiti na taj događaj – zaključila je Antunović.

Bernardić: Moramo oprostiti, ali ne i zaboraviti

Njezin stranački kolega, Davor Bernardić, igrao je nogomet s društvom kad se začula detonacija.

-.-zagrebancija-.-– Takvi datumi, kad su pale žrtve, a Hrvatska još nije bila oslobođena, ne smiju se zaboraviti. Obilježavanje sjećanja na žrtve rata je dužnost mlađih generacija. Naša je dužnost oprostiti, ali ne i zaboraviti – zaključio je Bernardić.

Vesna Škare Ožbolt iz DC-a pak smatra da je raketiranje milijunskog grada kao što je Zagreb presedan i da se to nikako ne smije zaboraviti.

Vesna Škare Ožbolt: Ne smijemo se sramiti prošlosti, puno smo prošli

– U vrijeme napada bila sam u Uredu predsjednika, kontrolirali smo provođenje operacije Bljesak. Odmah smo otišli na mjesto događaja. Bilo je zaprepaščujuće što se Zagreb raketira. Mi kao da se stidimo govoriti o prošlosti, neke stvari treba spominjati i obilježavati, a posebno kad je riječ o raketiranju jednog milijunskog grada kao što je Zagreb. Treba spomenuti i da je prilikom napada korišteno oružje koje je zabranjeno u svijetu – kaže Vesna Škare Ožbolt i ističe kako je naš narod puno prošao, a ništa ne ističemo. Napominje i kako je rat završen mirnom reintegracijom, a to je jedan od najvećih uspjeha UN-ovih  misija.

– Mi šaljemo trupe u Afganistan, umjesto da šaljemo mirotvorce. Škole za mirotvorce ne postoje, a Hrvatska ima stručnih ljudi za mirovne misije koji imaju iskustva – zaključuje Škare Ožbolt.

Krivnju za napad preuzeo Milan Martić

HDZ-ovac Jasen Mesić bio je na predavanju na fakultetu kad se napad dogodio.

– Točno se sjećam da sam bio na fakultetu. Odmah sam telefonom pokušao dobiti svoje da čujem gdje su. Mislim da se takvi događaji trebaju obilježavati, barem polaganjem vijenaca – rekao nam je Jasen Mesić.

Podsjetimo, krivnju za napad na Zagreb preuzeo je Milan Martić, kojeg je Međunarodni sud u Haagu osudio na 35 godina zatvora. Optužen je u 19 točaka – za progon, istrebljenje, ubojstva i deportacije hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991.-95., za ratne zločine u BiH 1994. te za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine.