Nakon sedam godina Grad otvara ured u Bruxellesu

Srđan Subotić

Autor:

Sarah Srdar

8/8/2012 9:58

Međugradska i međunarodna suradnja bila je u drugom planu, a sada se napokon o njoj počelo pričati, istaknuo je to Srđan Subotić, gradski zastupnik iz kluba SDP-a gostujući u emisiji Izabrani na Jabuci TV.

Povod razgovoru o međugradskoj suradnji uopće jest skoro otvaranje Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu. Naime, Ured bi se trebao otvoriti u listopadu, ali o njemu se govori već sedam godina.

– Otvorenje je najavljeno za listopad, a potrebno je kako bi Zagreb postao konkurentan grad na europskom planu. Mislim da razloge zbog kojih se čekalo s otvorenjem ne zna nitko osim kolega iz Gradskih ureda koji su za to bili zaduženi – rekao je Subotić i dodao kako ne vjeruje tvrdnjama da se tražio prostor jer je, po njegovom mišljenju, s malo više dobre volje sve moglo biti puno prije realizirano.

– Svi problemi koji su nama bili izneseni na sjednici Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju su tehničke prirode. Vrlo mi je čudno da se u sedam godina nije mogao pronaći adekvatan prostor koji bi bio dovoljno zanimljiv. S druge strane, kad se pogleda trošenje novca na međugradsku suradnju, pogotovo iz Ureda gradonačelnika, troši se pet do deset puta više od planiranog – pojasnio je Subotić.

Unatoč svemu navedenom, Subotić smatra kako je Zagreb itekako spreman za ulazak u Europsku uniju. Naime, iako sredstva iz pretpristupnih fondova nisu dovoljno iskorištena, još uvijek za to postoji prostor.

– Kao Grad smo bili nedovoljno aktivni, no još uvijek se iz mnogih fondova mogu dobiti novci. Na taj način mogle bi se pokrenuti neke stvari u gradu, no pitanje je kako ćemo se snaći. Onih koji bi se time voljeli baviti svakako ima – zaključio je.