Najčešća novogodišnja odluka je pronaći novi posao

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Autor: R.I./ Moj-posao.net 12/27/2012 12:08

Mnogi početak nove kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za ‘novi početak’. Koje važne odluke hrvatski građani donose na kraju 2012. i kakve su im želje za nadolazeću 2013. godinu, istražio je portal MojPosao na više od 500 ispitanika.

Žene žele novi posao, a muškarci priželjkuju pokretanje vlastitog

U skladu sa situacijom u državi, najveća blagdanska želja vezana za posao i karijeru je pronalaženje posla pa tako 68 posto nezaposlenih ispitanika u novoj godini priželjkuje posao.

Zaposlenim ispitanicima je također prvom mjestu pronalaženje (novog) posla, a njih 21 posto priželjkuje bolje radno mjesto.

Napredovanje priželjkuje petina zaposlenih ispitanika, dok ih se 17 posto nada poboljšanju poslovanja tvrtke u kojoj rade. O pokretanju vlastitog posla sanja 12 posto zaposlenih i 11 posto nezaposlenih ispitanika.

Žene u većoj mjeri žele (novi) posao nego muškarci. Čak 42 posto ispitanica priželjkuje (novi) posao, dok isto želi 27 posto ispitanika. Muškarci su ambiciozniji kada je u pitanju pokretanje vlastitog posla jer njih skoro petina, odnosno 19 posto žele biti ‘sam svoj šef’, dok je na isto spremno samo devet posto žena.

Najčešća novogodišnja odluka: pronaći (bolji) posao

Polovica ispitanika donosi novogodišnje odluke vezane za osobni život, dok će ih 48 posto donijeti i onu vezanu za karijeru.

Nezaposleni ispitanici u većoj će mjeri ove godine donijeti novogodišnju odluku nego što će to učiniti zaposleni ispitanici. Čak 61 posto nezaposlenih te 46 posto zaposlenih ispitanika donijet će novogodišnju odluku vezanu uz posao i karijeru.

Od ispitanika koji će donijeti poslovnu novogodišnju odluku, gotovo polovica ispitanika, visokih 49 posto, odlučit će pronaći (bolji) posao. Na drugom mjestu popisa odluka nalazi se ‘usavršavanje i edukacija’ koju će odabrati 19 posto ispitanika, a 11 posto njih poželjet će veću zaradu.

Na pitanje, doprinosi li redovito donošenje novogodišnjih odluka motivaciji za realizaciju, 39 posto ispitanika smatra da ne doprinosi, dok je 38 posto njih suprotnog mišljenja. Malo više od petine ispitanika, odnosno njih 23 posto, nema mišljenje o tome.

Među ispitanicima koji su donijeli novogodišnje odluke, manje od polovice ih je i ostvarilo

Ispitanici koji prošle godine nisu donijeli novogodišnju odluku, njih 49 posto, to su propustili učiniti jer smatraju da donošenje odluke na određeni datum ne doprinosi ispunjenju te odluke.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku, kojih je 51 posto, njih dvije trećine, odnosno 66 posto izjavilo je da je odluka vezana za njihov posao i karijeru. Malo više od trećine ispitanika, ili 34 posto, donijela je odluku koje nije povezana s poslom i karijerom.

Prema rezultatima istraživanja, privatne i poslovne odluke se podjednako ispunjavaju – 39 posto ispitanika je ispunilo svoju privatnu, dok je njih 34 ispunilo poslovnu novogodišnju odluku.

Ispitanici s visokom stručnom spremom ili magistri struke u najvećoj mjeri ispunjavaju donesene novogodišnje odluke vezane za posao i karijeru – njih 39 posto ispunilo je svoju prošlogodišnju odluku.

Malo više od trećine ispitanika s višom stručnom spremom ili diplomom prvostupnika je ispunilo svoju odluku, dok je isto učinilo 25 posto ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Najčešći razlog za neispunjenje novogodišnje odluke su zapreke koje su se pojavile putem. Gotovo trećina ispitanika (29 posto) navodi zapreke kao glavni razlog ‘neuspjeha’ provedbe novogodišnje odluke. Petina (20 posto) ispitanika navodi da im ostvarenje odluke nije bilo toliko važno, dok ih 15 posto smatra da nisu imali podršku okoline.