Na Tomislavcu nikla velika kravata

Autor:: Ana Zorić 7/18/2011 14:34

Trga kralja Tomislava jutros od deset sati krasi monumentalna skulptura kravate, veličine četiri metra, koju je od 11 sati počeo oslikavati Stjepan Šandrk, akademski slikar mlađe generacije.

Umjetnička instalacija na Tomislavcu stavljena je u sklopu umjetničkog projekta ‘KravatArt – Zagreb grad koji veže’, a organizirana je u suradnji Turistička zajednica grada Zagreba i ustanove Academia Cravatica. Akademski kipar Petar Ujević oblikovao je pet instalacija veličine od četiri do pet metara koje svojom formom reinterpretiraju kravatu, a postavljaju se na četiri istaknuta zagrebačka trga i u Zračnoj luci Zagreb.

Prva u nizu, instalacija ‘Dobrodošlica’ postavljena je sredinom travnja na ulazu u Zračnu luku Pleso, a oslikao ju je akademski slikar Matko Vekić, dok je druga instalacija, nazvana ‘Totem-kravata’ prije desetak dana smještena na Kaptolu, a njeno oslikavanje obavio je akademski slikar Igor Gustini. Projekt umjetničkih instalacija KravatArt dio je šireg projekta koji promovira jedinstvenu sliku i identitetsku prepoznatljivost Zagreba kao svjetske prijestolnice kravate.