Mračna svakodnevnica u novoj komediji Saše Anočića

Redatelj i autor teksta Saša Anočić

Autor: Maja Gujinović 4/6/2010 12:47

Prva ovogodišnja premijera kazališta ‘Kerempuh’ bit će predstava ‘O medvjedima i ljudima’, čija je premijera zakazana za nedjelju, 11. travnja.

– To je saga o nama, malim ljudima, kojima je borba za opstanak postala svakodnevnica – objasnio je redatelj i autor teksta Saša Anočić, najpoznatiji po već kultnoj predstavi ‘Kauboji’ u Tetaru Exit. Ujedno to je priča o medvjedima, točnije ljudima koji zbog svoje životne situacije (u koju su stavljeni ili u onoj u kojoj su rođeni) postali nekako nezgrapni i koji istog časa mogu postati umiljati ili otići u drugu krajnost – mogu postati i najkrvožednije zvijeri ako situacija to od njih zahtijeva.

U ‘Medvjedima i ljudima’ 14 likova, sudjeluje u osam povezanih priča i ubrzo se doznaje što ih to povezuje i koja im je dodirna točka. Neke priče rađene su po istinitim događajima i to cijeloj priči daje dodatnu dimenziju. Kao naprimjer ona za koju su inspiraciju autori pronašli u Crnoj kronici dnevnih novina pod naslovom ‘U banci aktivirana bomba’ s podnaslovom: ‘Zbog kredita od 12 tisuća kuna stradale nevine žrtve’. Anočić i Bajsić su pokušali rekonstruirati jedan takav novinski članak i na taj način približiti se stvarnom životu, u kojem se svaki čas od bilo kuda može pojaviti nepoznati netko i oblikovati, ili potpuno uništiti, ono što nas svaki dan u isto vrijeme i ushićuje i proždire. Pri tome su se koristili filmskom dramaturgijom, kako u spajanju scena, tako i u samom okviru koji je jednak vrtnji filma unatrag. Isto tako autori su hrabro, mračne teme odlučili prikazati kroz komediju kako bi pokazali da se tragika može poništiti čistokrvnom komedijom, koja je možda i jedini izlaz.

– U predstavi ide se do krajnosti dramske umjetnosti. Petparački humor i naglašena pokazivanja snažnih emocija, što bi danas pogrdno nazvali ‘odom patetici’ nimalo se ne skrivaju. Dapače. Nećete gledati profinjenu predstavu. Zašto? Zato što je život i jedno i drugo i treće – rekla je Pavlica Bajsić, asistentica redatelja.

U ‘Medvjedima i ljudima’ između ostalih igraju Tarik Filipović, Nera Stipičević, Linda Begonja, Ivana Roščić, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Nina Erak – Svrtan, Edo Vulić, Branka Trlin, Mario Mirković, Anita Matić Delić i Bend Bonanca.