Morski lavić star tri tjedna pokazao zadivljujuće plivačke vještine

Riječ je o petom mladuncu morskih lavova u Zoološkom vrtu grada Zagreba koji je nakon rođenja danima bilo pod stalnim nadzorom, a njegov razvoj i dalje pozorno prate

Zagrepčani su jedva dočekali vidjeti najnovije mladunče u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Nakon što je tri tjedna obitelj morskih lavova bila štićena od nepotrebna uznemiravanja, s njihove je nastambe skinuta zaštita.

Nakon jedanaest mjeseci trudnoće Edith, morska lavica koja je u Zagreb stigla iz Nizozemske, 19. je lipnja na svijet donijela mladunče kojem se još ne zna spol. Ponosan otac Zagi, rođen u Njemačkoj, nada se, kažu timaritelji, da je nakon četiri sina konačno dobio kćer.

– Kalifornijski morski lavovi na svijet dolaze na kopnu, no od prvog zarona u vodu mladunče morskog lava uživa u svojem bazenu. Kao pravi mališan obožava kupanje, ali sve nas je oduševio plivačkim vještinama. Teško je i procijeniti koliko bi iznosila udaljenost koju dnevno prepliva – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Petnaestogodišnja Edith i dvadesettrogodišnji Zagi brižni su roditelji. Neprekidno nadziru jurcanje morskog lavića bazenom, a kad završi s tom akcijom, majka ga strpljivo hrani, čisti i mazi.

Riječ je o petom mladuncu morskih lavova u Zoološkom vrtu grada Zagreba, no unatoč iskustvu s njegovom braćom, timaritelji, veterinari, biolozi i nutricionist ništa ne prepuštaju slučaju. Nakon rođenja mladunče je danima bilo pod stalnim nadzorom, a njegov razvoj i dalje pozorno prate.

U prirodi je zbog lova broj morskih lavova bio znatno smanjen na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. U međuvremenu se njihov broj povećao. Zahvaljujući dugotrajnoj zaštiti i velikim naporima ekologa kalifornijski morski lavovi više nisu ugrožena vrsta.