Milijun kuna za samo pet dana fašničke zabave

Autor:: Valentina Čebušnik/Radio Samobor 12/9/2009 20:03

Samoborski fašnik najvažnija je i najveća turističko zabavna manifestacija u Gradu Samoboru koju za vrijeme njegova održavanja posjeti oko 200 tisuća ljudi. Fašnik ima tradiciju dugu 183 godine i među najstarijim je i najvećim hrvatskim pokladnim svečanostima. Danas je prerastao u moderni festival koji uspješno njeguje tradiciju i domaćin je urbanih maski, te omiljeno odredište Zagrepčana i ostalih gostiju. 


Pripreme za Samoborski fašnik 2010. u punom su tijeku, potvrdila je u utorak, 8. prosinca, direktorica Turističke zajednice Grada Samobora, Zdravka Škugor Ferdebar. Organizator narednog Fašnika je Turistička zajednica Grada Samobora, a suorganizator  Poduzetnički centar Samobor koji će preuzeti segmente poslovanja koje TZ, sukladno zakonu, nije u mogućnosti obavljati sama. -.-Radio Samobor-.-

184. Fašnik počinje 26. siječnja i to multimedijalnom izložbom “Fašničke vinjete” koja će se organizirati u suradnji sa Samoborskim muzejom i Udrugom likovnih umjetnika Samobor, u Otvorenoj galeriji. Od 26. siječnja do 12. veljače svaka 2 do 3 dana će se održavati kulturna događanja, razni koncerti i izložbe, a glavni program Fašnika trajat će samo 5 dana, od 12. do 16. veljače. 12. veljače kreće se s tradicionalnim otvaranjem na Trgu kralja Tomislava i predajom gradskih ključeva fašničkim likovima.

Novitet, osim skraćenog trajanja, je i to što će se program odvijati svaki dan, od petka do utorka, uključujući i ponedjeljak. Osim toga, pokušat će se Fašnik približiti i dobnim skupinama koje do sada nisu bile uključene u fašnički program. Riječ je o mladima od 14 do 30 godina za koje su osmišljeni novi programi. Tako će ponedjeljak popodne pripasti učenicima samoborskih srednjih škola koji će taj dan na trgu dobiti prostor za svoj program, a osim toga, u parku iza Samoborskog muzeja ponovno će se održavati (h)alternativni Fašnik u organizaciji samoborskih udruga mladih. Planira se i pojačani program uličnih zabavljača koji bi trebali služiti kao poveznica između Trga kralja Tomislava, gdje će se odvijati glavni program i Trga Matice hrvatske gdje će biti dječji Fašnik. Na Trgu Matice hrvatske bit će postavljen šator gdje će se održavati predstave, radionice i razna događanja, a na glavnom Trgu bit će postavljena velika pozornica na kojoj će se odvijati glavni program.

Nadalje, namjera je organizatora povećati broj Mjesnih odbora koji sudjeluju u Fašniku. U tom smjeru razgovara se o uključivanju Livadićeve ulice gdje bi bili smješteni “tabori” Mjesnih odbora, odnosno, njihova stalna lokacija na Trgu. Na taj način MO bi duže bili dijelom Fašnika i imali bi više prilika širokoj publici pokazati što su sve napravili. Cjelokupni budžet Fašnika kreće se oko milijun kuna, od čega 50 % pokrivaju Grad Samobor i TZ Samobor, a 50% se očekuje namiriti iz donacija, sponzorstava i najma javnih površina tijekom održavanja Fašnika.