Mesić uzburkao duhove komentirajući ratne zločine

Autor:: Mirela Biškup 1/18/2011 15:21

Svečano obilježavanje 20. godišnjice 1. mirovne inicijative majki – apela protiv rata u Hrvatskoj krenuo je uobičajeno, prisjećanjima Marije Slišković iz Udruge Žene u Domovinskom ratu, kao i Josipe Milas – Matutinović, autorice Apela.

Stjepan Marković-.--.-U Gradskoj skupštini obilježena je 20. godišnjica mirovne inicijative majki - apel protiv rataNakon uvodnih riječi domaćina i pokrovitelja predsjednika Gradske Skupštine Borisa Šprema i gradonačelnika Milana Bandića, čuli smo i mišljenje ravnatelja Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata čija je ideja povratak i sinteza dokumenata i ostalog materijala svih mirovnih inicijativa koje se nalaze u Beogradu.

Mesić: Žao mi je onih koji ništa ne razumiju

A onda je uslijedio govor bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića koji je osvrnuvši se na pojedinačne ratne zločine hrvatskih branitelja, zaključio da je procesuiranje istih potrebno, ali i nedopustivo njihovo izjednačavanje sa organiziranim i genocidnim planovima tadašnjeg predsjedništva SFRJ. Na sam spomen branitelja, kao mogućih ratnih zločinaca, izazvao je gnjev prisutnih pripadnika braniteljskih udruga koji su uz glasno negodovanje napustili dvoranu.

Mesić je izrazio “žaljenje što ima onih koji baš ništa ne razumiju” te ponovio svoj stav o pojedincima koji su počinili zločine, a koji nikako ne mogu biti iste težine i istog nazivnika poput agresije jedne države na drugu. Iako su se iz predvorja čuli povici i vrisak onih koji su negodovali, ova svečanost je ipak završila dostojanstveno uz audio – vizualne zapise iz tog vremena.