MEĐUNARODNI DAN TIMARITELJA: U četvrtak doznajte sve o životinjama iz prve ruke

Međunarodni dan timaritelja obilježava se u četvrtak, 4. listopada

Foto: Press materijal

Taj će dan u Zoološkom vrtu grada Zagreba biti organizirani vođeni obilasci tijekom kojih će posjetitelji moći upoznati svakodnevicu, ali i jedinstvene trenutke koje pruža posao timaritelja.

Zainteresirani za obilazak trebaju kod glavne blagajne biti u 10.30 ili 13.30 sati. Nikakva prethodna prijava nije potrebna.

Ove se godine Međunarodni dan timaritelja obilježava pod sloganom ‘Povezujući timaritelje diljem svijeta’, a naglasak se stavlja na njihovu važnost u očuvanju ugroženih vrsta. Oni, naime, sudjeluju u uzgojnim programima istraživanjima životinja te edukaciji posjetitelja.

Prvo ljudsko lice koje životinje vide svakoga dana, upravo je lice njihova timaritelja. Timaritelji ujutro prvo provjeravaju stanje životinja o kojima se brinu. Toliko ih dobro poznaju da već i o najmanjoj promjeni mogu obavijestiti veterinare. Svaki timaritelj i njegove životinje imaju svoje male rituale, pa jutarnji susreti, uz
pozdrav, nerijetko uključuju zviždanje, pjesmu i dodir. U opisu posla timaritelja su i čišćenje nastambi životinja i okolnih prostora te priprema hrane. Svaka životinja ima jelovnik koji je izradio nutricionist, a na timariteljima je da hranu posluže na tradicionalan ili neki neobičan način. Posebno osmišljenim hranilicama potiču prirodno ponašanje životinja. Kako bi život stanovnika Vrta bio što bogatiji, timaritelji im sa zoolozima osmišljavaju dodatne zadatke te posebno uređenje nastambi.

Timaritelji vode i treninge životinja. Time se životinje pripremaju na razne situacije, primjerice, veterinarski pregled. Budući da su timaritelji osobe koje najbolje poznaju životinje o kojima se brinu, o tome podučavaju posjetitelje. Posebno su popularna javna hranjenja jer tada timaritelji otkrivaju što je na jelovniku pojedine životinje, te čime im se posebno zavukla po kožu.