MAŽORETKINJE SU I DALJE ‘IN’: Upoznajte veselo društvo Plesnog studija Tena

qrf

Mažoret štap, pomponi, batonflag, flag (zastave) osnovni su rekviziti u mažoret plesu koje
koriste spretne mažoretkinje u ovom društvenom plesu. Moderni ili tradicionalni mažoret –
prvi u svojim koreografijama dozvoljava elemente svih modernih plesova kao što su elementi ritmičke gimnastika, jazza i sl. koristeći štap ili pompone te kostime modernog stila koji obično ovise o temi glazbe na koju se pleše ili drugi u kojem je osnova koreografije stupovni korak koji mora biti jasan pri čemu su obvezne službene uniforme i tradicionalna glazba. Mnogi često ne razlikuju moderni mažoret (sa štapom) od twirlinga kao i mažoret s pomponima od cheerleading. Osnovna razlika je to što je twirling složena sportska disciplina koja se bazira na akrobatskim elementima sa štapom kao i cheerleading s pomponima, dok je mažoret plesna disciplina.

Plesni studio Tena

Naša priča započela je u rujnu 2017. godine sa 6 djevojčica u dobi do 9 godina u OŠ Bartola Kašića na zagrebačkom Jarunu. Neke od djevojčica prešle su u naš klub iz Twirling kluba Zagreb koji je nešto prije prestao s radom. Mlađim djevojčicama u TK Zagreb treninge je vodila tada trenerica – pripravnica Tena Šarić koja je u međuvremenu završila Hrvatsku olimpijsku akademiju i trenersku školu te postala samostalna trenerica twirlinga i licencirana trenerica mažoret plesa te nacionalna i internacionalna sutkinja. Kako ljubav prema plesu gaji od svoje 11. godine, želja joj je oduvijek bila imati vlastiti klub, što se i ostvarilo. Od 2018. godine Plesni studio Tena je punopravan član HUMT-a (Hrvatskog udruženja mažoret timova), te WAMT-a (World Association of Majorette-sport and Twirling) od 2020. godine. Najviše se bavimo pompon i mažoret plesom no neke od naših članica su se okušale i u twirlingu te radu s batonflagom. U međuvremenu imali smo preko 20 članica i djelovali smo u četiri dobna uzrasta: djeca, kadeti, juniori i seniori.

 

 

 

 

 

Sudjelovali smo na brojnim natjecanjima, festivalima i ostalim manifestacijama. Oni događaji koji su nam ostali u posebnom sjećanju su: putovanje u Sarajevo na Interdance fest, sva natjecanja na Mediteranu, Festival ‘Djeca djeci’, nastupi na danima Jaruna te Christmas Fairytale u organizaciji WAMT-a kada smo doživjeli pravu božićnu bajku, klizale se, posjetile kuću Djeda Božićnjaka. Naši najznačajniji uspjesi bili su ostvareni upravo na Internacionalnom natjecanju u Sarajevu kada smo osvojile 5 zlatnih medalja, dvije srebrne i jednu brončanu, na World cupu kada smo u svih sedam kategorija osvojile prva mjesta. Također smo se 11.12.2021. osim s medaljama oko vrata, u Zagreb vratile s peharom koji smo dobili kao posebnu nagradu za best Christmas spirit.
Kao i većina klubova koji rade u školskim dvoranama, imali smo  poteškoće s radom tijekom pandemije koronavirusa kada treninzi nisu bili dozvoljeni u školskim prostorijama. Borili smo se koliko je god bilo moguće. Vježbali smo vani kada bi uspjeli ‘uhvatiti’ lijepo vrijeme. U bezuspješnoj potrazi krova nad glavom na kraju nam nije preostalo drugo nego da pauziramo do rujna ove školske godine kada smo krenuli skoro pa od početka. Hrabro se borimo i guramo naprijed što dokazuju rezultati naših djevojčica.
13.03.2022. sudjelovali smo na Regionalnom prvenstvu HUMT-a za regiju sjeveroistok
(sljedeća dva vikenda održana su još dva Regionalna prvenstva za regiju sjeverozapad i jug) koje je u nekim kategorijama bilo kvalifikacija za državno prvenstvo koje će se održati 27. i 28. svibnja 2022. u Kutini.

Naše djevojčice su se kvalificirale za državno prvenstvo u kategorijama solo pompon kadeti, solo štap, duo/trio pompon, te mini formacijom modernog stila. Osim toga natjecat će se i s dvije velike formacije (štap i pompon) tradicionalnog stila u koji smo se upustili prvi puta. Osim državnog prvenstva u Kutini u lipnju nas očekuju Europsko i Svjetsko natjecanje u Novigradu u Istri i Crikvenici, u rujnu Pokal grada Trilja, u listopadu 7. Kup Mediterana te Božićni turnir u prosincu.